Tgrt Haber
26 Aralık 2014 17:34

Kurtulmuş, 'Kırgızistan Türkiye'nin deneyimlerinden istifade edecek'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Kırgızistan'da konuşulan en önemli projelerden birisinin İman Vakfı olduğunu, bu konuda Türkiye'nin deneyimlerinden istifade edileceğini bildirdi.

Kurtulmuş, 'Kırgızistan Türkiye'nin deneyimlerinden istifade edecek'
numan kurtulmuş, kırgızistan, türkiye,

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kırgızistan'daki temaslarının ikinci gününde, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve Başbakan Comart Otorbayev ile bir araya geldi. Başbakan Otorbayev ile hükümet binasındaki görüşmeye, Kırgız ve Türk heyeti de katıldı. Görüşme, görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti. Kurtulmuş, Kırgızistan Başbakanı Otorbayev ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kırgızistan'daki temasların ve görüşmelerin başarılı geçtiğini kaydeden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Önce Manas Üniversitesinde Gaspıralı İsmail ile ilgili olan uluslararası bir konferansa katıldık. Ardından Büyükelçiliğimizde Türk iş adamları ile bir araya gelerek, onların sorunlarını yakinen görmek, duymak, anlamak imkanı bulduk. Yine dün akşam burada yaşayan Ahıska Türklerinin temsilcileriyle bir araya gelerek, onların sorunlarını yakından görme imkanımız oldu."

Türkiye'nin Kırgızistan'a çeşitli konularda destek verileceğini belirten Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Konuşulan önemli projelerden birisi İman Vakfı. Özellikle Kırgızların üzerinde durduğu ve Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde söz verdiği ve Türkiye'nin de faaliyete başladığı bir alan. Yani din hizmetleri konusunda Türkiye'nin deneyimlerinden istifade etmek için burada İman Vakfı adı altında bir vakıf oluşturuyorlar. Din adamlarının yetiştirilmesi, bunların günün şartlarına göre Kırgızistan'da hizmet verebilecek bir standartta yükseltilmesi için biz 10 milyon dolar hibe etmeyi taahhüt etmişiz. Bunun 2 milyon doları zaten TİKA üzerinden bu vakfa aktarılmış vaziyette. Geri kalanları da Türkiye Diyanet Vakfı üzerinden sürdürülecek. Tarih Müzesini onarım işini TİKA üzerine almış vaziyette."

 Başbakan Otorbayev'in, Türkiye'nin müzecilik alanındaki uluslararası tecrübelerinden yararlanmak istediğini kaydeden Kurtulmuş, "Bu konuyu da döndüğümüzde Kültür Bakanlığı ile de paylaşarak, müze konusunda desteklerin yapılmasını sağlayacağım. Şahsen Kırgızistan ziyaretlerimizden, fevkalade memnun olduk. Çok başarılı bir ziyaret yapmış olduk. İnşallah buradaki görüşmelerimiz Türkiye ve Kırgızistan arasındaki ilişkileri daha ileriye götüreceğini ümit ve temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Kurtulmuş'u Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevinde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü.

Kurtulmuş, başkent Bişkek'teki temasları çerçevesinde şehir merkezinde bulunan Ressamlar Sokağı'nı dolaştı, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi'ni ziyaret etti.

Öte yandan, Türkiye ile Kırgızistan arasında Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı mutabakat zaptı imzalanmasının ardından Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Tayırbek Sarpaşev, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş ve beraberindeki heyet onuruna akşam yemeği verdi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kırgızistan eski Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva ile de bir araya geldi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...