Tgrt Haber
03 Mart 2017 22:08

Kuzey İrlanda'da parlamento seçimi

Kuzey İrlanda'da seçimlerin ilk sonuçlara göre, parlamentodaki 90 milletvekilliğinden 35'i belli olurken, bunun 15'ini kazanan Sinn Fein önde gidiyor.

Kuzey İrlanda'da parlamento seçimi
İrlanda,

Kuzey İrlanda’da dün yapılan bölgesel parlamento seçimlerinde ilk sonuçlar gelmeye başladı.

Koalisyon hükümetinin önceki ay bozulduğu Kuzey İrlanda'da seçmenler, bölgesel parlamento seçimi için dün rekor katılımla oylarını kullandı. Yaklaşık yüzde 65’i bulan katılımın son 10 yıldaki en yüksek düzey olduğu belirtiliyor.

Parlamentodaki 90 sandalye için 228 adayın yarıştığı seçimde, 35 milletvekilliği belli oldu. İlk sonuçlara göre, Cumhuriyetçi Sinn Fein 16 milletvekili çıkarırken, koalisyondaki ortağı Demokratik Birlik Partisi (DUP) henüz 9 milletvekili çıkarabilmiş durumda. 10 milletvekilliği ise diğer 4 parti arasında paylaşıldı.

İngiltere ve birlik yanlısı DUP’un Genel Başkanı ve bozulan koalisyonun Başbakanı Arlene Foster, tercihli oy sisteminin kullanıldığı seçimde ilk tercihlerin sayıldığı turda seçilmeyi başaramadı. Foster’ın diğer tercihlerin sayılacağı turlarda milletvekilliğini kazanması beklense de bu sonuç eski başbakana seçmenin darbesi olarak yorumlanıyor.

Koalisyon krizi erken seçim getirdi

Kuzey İrlanda Bölgesel Hükümeti Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness, yenilenebilir enerji alanındaki hatalı uygulamaların yol açtığı yaklaşık 500 milyon sterlinlik kayıptan sorumlu tuttuğu Başbakan Arlene Foster’ın istifasını istemişti. Foster’ın istifayı reddetmesi üzerine kendisi istifayı seçerek koalisyonu bozmuş ve erken seçim sürecini başlatmıştı.

İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) eski liderlerinden McGuinness, takip eden günlerde sağlık sorunlarını gerekçe göstererek siyaseti de bırakmış ve Sinn Fein liderliğini Michelle O'Neill’e devretmişti.

Bu seçimde Foster liderliğindeki DUP ile O’Neill liderliğindeki Sinn Fein’in başa baş mücadele vermesi bekleniyordu. İlk sonuçlardan hareketle yapılan projeksiyonlara göre iki parti arasındaki fark Sinn Fein lehine daralacak.

Seçimin ardından bu iki partinin yeniden koalisyon kurması bekleniyor ancak Sinn Fein’in, Foster’ın içinde olacağı bir koalisyonu kabul etmesi zor görünüyor.

Seçimi takiben 3 hafta içinde hükümet kurulamaması halinde Londra’daki merkezi hükümetin bölgeden sorumlu bakanı James Brokenshire’ın devreye girerek yeni seçim tarihi belirlemesi gerekiyor. Krizin devam etmesi durumunda Kuzey İrlanda’nın özerkliğine son verilmesi ve yönetim yetkilerinin Londra’ya aktarılması da gündeme gelebilir.

Sinn Fein, hükümet kurulamaması halinde İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere’nin ortak yönetim kurarak Kuzey İrlanda’yı yönetmesini teklif ediyor.

Bir milyon 254 bin 709 kayıtlı seçmenin bulunduğu Kuzey İrlanda’da geçen mayıs ayında yapılan seçime katılım yüzde 54,9 olmuştu. 108 olan milletvekili sayısı geçen yıl alınan kararla 18 sandalye azaltılmıştı. 108 sandalyeli parlamentoya son seçimde DUP 38, Sinn Fein 28 milletvekili sokmuştu.

Kuzey İrlanda'da oy sayımının yarın tamamlanması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...