Tgrt Haber
15 Şubat 2014 17:45

Laricani, 'Türkiye ile işbirliğimiz sürüyor'

İran Meclis Başkanı Laricani, İran ile Türkiye arasındaki iletişim ve işbirliğinin artarak devam ettiğini bildirdi.

Laricani, 'Türkiye ile işbirliğimiz sürüyor'
İran Meclis Başkanı Laricani, iran'dan türkiye açıklaması, iran ile türkiye ilişkileri,

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, İran ile Türkiye arasında bazı konularda görüş ayrılığı bulunsa da iki ülke arasındaki iletişim ve işbirliğinin artarak devam ettiğini söyledi. Düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Laricani, İran ile Türkiye arasındaki ilişkileri dostça ve samimi olarak niteledi. Laricani, “Türkiye bizim dost ve kardeş ülkemizdir. Türkiye ile ekonomik ilişkilerimiz geçtiğimiz yıl içerisinde oldukça iyi bir artış göstermiştir. Her ne kadar bazı konularda görüş ayrılığı bulunsa da iki ülke arasındaki iletişim ve işbirliği artarak devam etmektedir. İran hükümetinin de görüşü, komşu ülkelerle işbirliğini arttırmaktan yanadır” dedi.
Nükleer programa ilişkin varılan Cenevre anlaşmasının ardından İran’a ziyaret gerçekleştiren Avrupalı heyetler hakkında ise Laricani, şu değerlendirmeyi yaptı: “İran, Avrupa Birliği (AB) ile her zaman iyi ticari ilişkilere sahipti. Hatta AB, İran’ın en önde gelen ticari ortağıydı. Son yıllarda yaşanan olaylar ve yaptırımların uygulanmasının ardından ilişkilerimiz azaldı ve doğal olarak onların yerini başka rakipleri aldı. Şu anda İran ile AB arasındaki ticari ilişkilerin eskiye dönmesini talep ediyorlar ve biz de bunu olumlu karşılıyoruz. Elbette bu biraz zaman alacaktır ve umarız İran ile AB arasındaki diyalogla bu yol kat edilir.” Laricani, nükleer müzakereler hakkındaki görüşünün sorulması üzerine, müzakerelere olumsuz yaklaşmak için hiçbir sebep olmadığını belirtti. Müzakerelerde yeni bir aşamaya girildiğini ifade eden Laricani, şunları kaydetti: “Eğer yeni tur müzakerelerde söyledikleri gibi İran’ın nükleer sorununu siyasi yollarla çözmek istiyorlarsa bunun için uygun zemin oluştu. Ama eğer müzakereleri tüccar mantığıyla yürütmek istiyorlarsa ilerleme kaydetmek zor. Eğer gerçekten de söyledikleri gibi İran’ın barışçıl nükleer faaliyetlerinden endişe duyuyorlar ise bunun için bir çözüm yolu bulunabilir. Ama eğer niyetleri İran’ı nükleer faaliyetlerinden vazgeçirmek ise bu yersiz olur ve daha önce de tecrübe ettikleri gibi hiçbir sonuç alamazlar. Umarım gerekli sağduyu ve gerçekçi tutumla konuyu doğru yönde sürdürebiliriz.”
Laricani, ABD makamları tarafından İran’ın nükleer faaliyetlerine ve müzakerelere ilişkin yapılan açıklamalara ilişkin de şunları söyledi: “Bu açıklamalar bazen kendi ülkeleri içerisindeki bazı kesimlere hitap ediyor, bazen de söylemleri o kadar hesapsız ve düşük seviyeli olabiliyor ki onlara cevap verme gereği bile duymuyoruz. Bu nedenle gerekli gördüğümüz zaman Batılıların açıklamalarına gereken cevap verilecektir. ABD’liler çok fazla hesapsız sözler sarf ediyor ve bizim bu sözlere cevap vermek için vakit harcamamızı gerektirecek bir neden yok. Önemli olan milli menfaatlerimiz için ülke içinde birliğin ve beraberliğin korunmasıdır.” Ülke içinde bazı milletvekillerinin Cenevre anlaşmasının gizli tutulan ayrıntıları olduğu yönündeki şiddetli eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de Laricani, “Cenevre anlaşması ve nükleer müzakerelerde gizli olan bir şey olduğunu düşünmüyorum. Aslolan müzakerelerin yürütülme biçimindeki ayrıntılar değil sonuç metnidir ve bu da kamuoyuna açıklanmıştır. Bizim için önemli olan müzakerelerde belirlenen çerçevelerin dışına çıkılmaması” sözleriyle hükümete ve müzakere heyetine destek verdi. Laricani, dört yıl önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından sonuçlara itiraz etmek ve protestolara destek vermekle suçlanan Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi’nin ev hapsinin sona erdirilmesi konusundaki görüşünün sorulması üzerine, “Ev hapsi konularında uygun kararı Milli Güvenlik Konseyi verecektir“ demekle yetindi ve soruyu cevapsız bıraktı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...