Tgrt Haber
31 May 2016 15:43

Lavrov, Türkiye'ye zeytin dalı uzatmayacağız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'yle ilişkilerin düzelmesi için 'zeytin dalı' uzatmadıklarını belirtip öncelikle Ankara'dan özür beklediklerini vurguladı.

Lavrov, Türkiye'ye zeytin dalı uzatmayacağız
lavrov,sergey,

Lavrov Komsomolskaya Pravda gazetesine demecinde, "Türkiye'ye 'zeytin dalı' ya da başka herhangi bir 'dal' uzatacağımızı hiçbir zaman söylemedik. Neye dayanarak bunu söylüyorlar? Bizim söylediğimiz, Türkiye'nin özür dilemesi ve işlenen savaş suçu nedeniyle yaşanan kayıpları tazmin etmesi gerektiğiydi" dedi.
PUTİN'İN YUNANİSTAN'DAKİ AÇIKLAMALARINI HATIRLATTI
 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önceki hafta Yunanistan'da yaptığı açıklamayı da hatırlatan Lavrov, "Putin de Ankara'nın önerilerini değerlendirmeye hazır olduğumuzu ancak bundan önce Türkiye'nin yapmakla yükümlü olduğu şeyi yapması gerektiğini söylemişti" ifadelerini kullandı.
 KERRY'E 'NEDEN BOMBALAMAYI BIRAKTINIZ? DİYE SORDUM'
 Diğer taraftan Lavrov, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonu 'hiçbir şey yapmamakla' eleştirdi: "(ABD Dışişleri Bakanı John) Kerry'le görüştüğümüzde ona teröristleri bombalamayı neden bıraktıklarını ve (Suriye'den) Türkiye'ye petrol kaçırılmasını önlemek için neden hiçbir sorti gerçekleştirmediklerini sordum. Kerry bana bununla ilgilendiklerini söyleyip yeniden teröristler arasında iyi muhalifler de olduğunu ve onları vururlarsa bu iyi muhaliflere de zarar vermiş olacaklarını söyledi."
 'ABD SÖZÜNÜ HÂLÂ YERİNE GETİRMEDİ'
 Lavrov, şöyle devam etti:"Ben de ona bu iyi muhaliflerin El Nusra'nın kontrolünde olan bölgeleri terk edeceğine dair bize şubat ayında bir söz verdiklerini hatırlattım. Ancak 3 ay geçmesine rağmen bu söz hala yerine getirilmedi. (…) Koalisyon neredeyse hiçbir şey yapmıyor. Bu sırada da Türkiye sınırından militanlar ve askeri araçlar geçmeye devam ediyor. Belli ki (militanlar) bir saldırı hazırlığındalar."
 'SÜRE BU HAFTA DOLUYOR'
 Bununla birlikte Lavrov, Suriye'de ateşkese katılmayan gruplar için tanınan sürenin bu hafta dolacağı uyarısında bulundu: "Ateşkese katılmayan herkesin, terörist grup listesinde yer alıp almadığından bağımsız olarak meşru birer hedef olacağını söylemiştik. Bunun için tanınan süre birkaç gün içinde doluyor."
 
Daha önce Rusya Savunma Bakanlığı, ılımlı olarak tanımlanan muhaliflere, El Nusra'nın kontrolünde olan bölgeleri terk etmeleri için süre tanınacağını ve bu nedenle hava saldırılarının erteleneceğini duyurmuştu.
 'RUSYA'LA KOORDİNASYON SAĞLANIRSA ŞAM ULUSLARARASI KOALİSYONA İZİN VERİR'
 Bunların yanı sıra Lavrov, ABD öncülüğündeki koalisyon operasyonlarını Rusya'yla koordine ederse, Şam'ın, koalisyonun Suriye'de hava saldırısı düzenlemesine karşı çıkmayacağını söyledi: "Suriye liderliği, koalisyonun, (Suriye'deki) operasyonlarını Rus hava güçleriyle koordine etmesi halinde, koalisyonun bu operasyonlarına karşı çıkmayacaklarını söyledi. Böyle olursa, koalisyonu, terörle mücadelede bizim partnerimiz olacak görecekler. Nitekim bu konuda ABD'lileri de bilgilendirdik."
 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...