Tgrt Haber
23 Aralık 2021 10:38

Libya’da Hafter pişmanlığı: Hata yaptık, Türkiyesiz yol alamayız

Libya’da seçim belirsizliği sürüyor. Ankara’ya gelen Hafter’e bağlı Tobruk Meclisi üyeleri ile yaptığı görüşmede heyetin itirafta bulunduğunu açıklayan Müstafi Tümgeneral Cihat Yaycı, heyetin "Hata yaptık, Türkiyesiz yol alamayız" dediğini söyledi.

Libya’da Hafter pişmanlığı: Hata yaptık, Türkiyesiz yol alamayız
libya,türkiye,hafter,cihat yaycı

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, geçtiğimiz günlerde Hafter’e bağlı Tobruk Meclisi üyeleri ile bir araya geldi. Libya Temsilciler Meclisi Başkanvekili Fevzi El-Nuveyri başkanlığındaki heyet bu buluşmada, Türkiyesiz yol alamayacaklarını belirtip ‘bizi sadece Türkiye birleştirir’ itirafında bulundu. Bu buluşmanın detaylarını Türkiye Gazetesi’nden Yılmaz Bigen’e anlatan Yaycı, “Hatalar yaptıklarını ve Türkiyesiz yol alamayacaklarını çok açık bir biçimde ifade ettiler” dedi.

'TÜRKİYE ALTERNATİFİ OLMAYAN AKTÖR'

Libyalı heyet ile gerçekleşen temasın zemininin sivil inisiyatif tarafından hazırlandığını belirten Cihat Yaycı, Türkiye’ye karşı daha birkaç ay öncesine kadar cihad çağrısı yapan ve aralarında Ziad Dghaim, İdris Maghrabi, Bedir Nahib, Salim Kanan, İsa Araibi, Yusuf Akuri, ve Fevzi Nuveyri gibi isimlerin sergilediği tavır değişikliği ile ilgili şunları söyledi: Daha öncesinde hatalar yapıldığını kabul ettiler. Türkiye’nin rolünü yaşanan olaylar sonrası çok daha iyi anladıklarını ve bizim yaklaşımımızın emperyalist kaygılardan uzak olduğunu gördüklerini söylediler. Türkiye’nin alternatifsiz aktör olduğunu, kendilerine ağabeylik etmesi gerektiğini ve Türkiyesiz yol alamayacaklarını çok açık bir biçimde ifade ettiler.

‘TÜRKİYE OLMASA EMPERYAL GÜÇLER LİBYA’YI YUTACAKTI’

Başta Yunanistan ve Fransa olmak üzere Batılı emperyal güçlerin Libya’yı yutmaya hazırlandığını bütün detaylarıyla kendisiyle görüşen Doğu bölgesi milletvekillerine anlattığını belirten Yaycı, “Türkiye devreye girmese şu an bu projeyi çoktan tatbik edeceklerdi. Biz Libya bağımsızlık mücadelesinde Ömer Muhtar’ın en büyük destekçisi olduk. Bağımsız Libya devletinin ilk başkanı bir Türk’tü. Yine bağımsızlık sonrası Libya ordusunu kuran bir Türk Albay oldu. Biz kardeş millet perspektifini her daim koruyarak o coğrafyaya gittik” dedi.

Yunanistan’ın Fransa ile birlikte Akdeniz’de 4 Kıbrıs büyüklüğündeki Libya deniz alanına el koymasını yaptığı son müdahale ile Türkiye’nin önlediğini meclis üyelerine aktardığını belirten Yaycı, “Diğer ifade ile Libya deniz sahasının yüzde 50’sini gasp edeceklerdi. Bu saha tam anlamı ile enerji yatağı hazinesi. O nedenle oralara çullanacaklardı. Bununla birlikte Doğu-Batı savaşını derinleştirerek bir yandan ülkeyi bölme diğer yandan ise onlarca yıllık savaş ve düşmanlık ekmeyi planlıyorlardı” diye konuştu.

‘OYUNU GEÇ GÖRDÜK’ İTİRAFI

Hafter bölgesinden gelen Libya heyetinin ‘Oyunu geç gördük. Yanlış bilgilendirmeler sebebiyle Türkiye karşıtlığı yürüttük’ dediğini aktaran Yaycı, bundan sonrası için ise heyetin ‘bağları güçlendirelim ve geçmiş hataları telafi edelim’ çağrısı yaptığını söyledi. Yaycı, yaptığı görüşmede heyetin kendisine ‘Türkiye-Libya kıta sahanlığı anlaşmasının detaylarını, içeriğini ilk defa anladık’ dediğini aktardı.

‘LİBYA’NIN DOĞUSU DA TÜRKLERE AÇIK’

Cihat Yaycı, ‘oldukça olumlu geçti’ dediği görüşmede “Doğu bölgesi temsilcilerinin tıpkı Trablus gibi Libya’nın doğusu da Türklere açık dediler. THY’nin Bingazi seferlerine başlaması, vize bürolarının açılması ve Bingazi’de konsolosluk taleplerini ilettiler. Ayrıca Türk Büyükelçisini en yakın sürede davet edeceklerini belirttiler” dedi.

SEÇİMLER FİİLEN İPTAL!

Diğer yandan Libya’da yarın yapılması planlanan parlamento seçimleri fiilen iptal edilirken yerel komiteleri feshettiğini duyuran Libya Yüksek Seçim Komisyonu, seçimlerin 22 Ocak’ta yapılması teklifinde bulundu. Yeni tarih ve erteleme konusuna resmi açıklama bekleniyor. Sağlıklı bir kampanya ortamının olmadığı süreçte henüz aday listeleri ilan edilmedi. Hükümet Başkanı Abdulhamid Dibeybe’nin ülkenin doğusunda seçim çalışması yürütmesi engellendi. Dibeybe, yeni takvim belirlenene kadar görevini sürdürecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...