Tgrt Haber
20 May 2014 11:45

Libya'da kriz derinleşiyor

Libya Özel Kuvvetler Komutanı Albay Buhamade'nin, emrindeki güçlerle Bingazi'de ordu birlikleriyle çatışan emekli general Halife Haftar liderliğindeki gruplara katıldığı iddia edildi.

Libya'da kriz derinleşiyor
Libya'da kriz, kriz derinleşiyor

Libya Özel Kuvvetler Komutanı Albay Venis Buhamade, özel televizyon kanallarından yayınlanan konuşmasında, "Özel kuvvetler, onur savaşına katılmıştır" ifadesini kullandı. Buhamade, ayrıca Bingazi ve bütün Libya halkına, "vatanı savunmak için gerçekleştirilen milli hareketi desteklemek amacıyla sokaklara çıkarak gösteri düzenleme" çağrısı yaptı. Albay Buhamede'nin sözleri, "Bingazi'de ordu birlikleriyle savaşan Haftar'ın liderliğindeki gruplara katılacağı" yönünde yorumlandı. AA muhabirine konuşan Buhamade'ye yakın kaynaklar, "Onur savaşına katılacağını söylemesi, Hafter'in güçlerine katılması demektir" değerlendirmesinde bulundu. Trablus yönetimi veya askeri yetkililerden konuya ilişkin açıklama yapılmadı.
Libya'da Tebruk Hava Üssü'nün kontrolünü elinde bulunduran milisler de bugün Haftar liderliğindeki birliklere katıldıklarını bildirmişti.  Libya Sağlık Bakanlığı, cuma gününden bu yana Bingazi'de emekli general Halife Haftar'a bağlı birlikler ile orduya bağlı Ra'fallah es-Sehati Tabur'u arasında çıkan çatışmalarda, 75 kişinin öldüğünü, 141 kişinin yaralandığını açıklamıştı. Haftar, 14 Şubat 2014'te televizyon ekranlarından yaptığı açıklamada, askeri ve hayati öneme sahip noktaların ele geçirildiğini, Milli Genel Kongre'nin de çalışmalarının durdurulduğunu belirtmişti. Dönemin Başbakanı Ali Zeydan ise söz konusu durumu "başarısız bir darbe girişimi" olarak nitelendirmişti. Olayın ardından Haftar hakkında gözaltı kararı çıkarılmış ancak bu karar uygulanmamıştı. Libya'da milislerin kontrolündeki Tebruk Hava Üssü'nün, Bingazi'de ordu birlikleriyle çatışan emekli General Halife Haftar liderliğindeki birliklere katıldığı bildirildi. Üssün basın bürosu üyesi Muhtar Ravfe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tebruk Hava Üssü yetkilileri, silahlı milislerin Haftar'ın liderliğinde sürdürdüğü operasyonlara resmen katıldı" dedi. Haftar birliklerine katılmalarının askeri darbe olmadığını ifade eden Ravfe, "Bu askeri bir darbe değildir. Bilakis halkın uzun zamandır, 'terörü bitirin ve yeni barış devletini kurun' çağrısına icabet etmektir. Terörü bitirmek için tüm Libya ordusunun bir an önce başlatılan bu onurlu mücadeleye katılmasını istiyoruz" diye konuştu.
Öte yandan Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, ordunun, anayasal meşruiyet doğrultusunda devrik lider Muammer Kaddafi dönemini bitiren Şubat Devrimi'ne bağlı olduğu belirtildi. Açıklamada şu ifadeye yer verildi:
"Ordu, askeri birlikleri ve vatandaşları hedef alan terörün her türlüsünü kınıyor. Ordu, terörü gerçek devrimcilerden destek alarak bitirmeye çalışıyor, ülkenin birkaç kentinde yaşanan olayların kısa zamanda sona ermesi için çabalıyor." Emekli General Halife Haftar, 14 Şubat 2014'te televizyon ekranlarından yaptığı açıklamada, askeri ve hayati öneme sahip noktaların ele geçirildiğini, Milli Genel Kongre'nin de çalışmalarının durdurulduğunu açıklamıştı. Dönemin Başbakanı Ali Zeydan söz konusu durumu "başarısız bir darbe girişimi" olarak nitelendirmişti. Olayın ardından Haftar hakkında gözaltı kararı çıkarılmış ancak bu karar uygulanmamıştı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...