Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Ekim 2021 07:48

Libya'daki seçimde kampanya izni yok

Darbeci Hafter'in kontrolündeki Libya Temsilciler Meclisi ve Libya Devlet Yüksek Konseyi, 24 Aralık'ta yapılacak seçimler için anayasal temel konusunda hala uzlaşmaya varamadı.

Libya'daki seçimde kampanya izni yok
Libya,seçim

Libya'da 24 Aralık'ta yapılması planlanan seçimler için zaman daralırken taraflar, seçimlerin hukuki kriterlerini düzenleyen anayasal temel konusunda hâlâ uzlaşmaya varamadı. Başbakan’ın, darbecilerin kontrolündeki Bingazi’ye gidemediği, hükûmet güçlerinin birçok şehirde aktif olamadığı ülkede etkili olabilecek seçim kampanyaları başlatılmadı. Darbeci Hafter'in kontrolündeki Libya Temsilciler Meclisinin (TM) Başkanı Akile Salih ve LibyaDevlet Yüksek Konseyi(DYK) Başkanı Halid el-Mişri, seçimler için Fas’ta temaslar yürütüyor. Daha önce de Fas'ta beş tur diyalog görüşmesi gerçekleştirilmesine rağmen taraflar henüz uzlaşmaya varamadı. DYK ile TM temsilci heyetler seçim yasasını ele almak için yeniden başkent Rabat'ta bir araya geldi. Görüşmelere katılan ABD’nin Trablus Büyükelçisi Richard Norland “Libya'da seçim kampanyasının başlaması gerekiyor, bu yüzden anayasal bir zemine ihtiyaç var. Libya Devlet Yüksek Konseyi ile Temsilciler Meclisi heyetleri, bu zemini oluşturmak için çalışıyor. İstişare görüşmelerinin olumlu sonuçlanacağını umuyorum” dedi.

MERKEL VE MENFİ BULUŞTU

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Yunus el-Menfi ile başkent Berlin’de bir araya geldi. Görüşme öncesinde açıklama yapan Merkel, ülkesinin geçmişte Libya meselesini çok yoğun bir şekilde ele aldığını belirterek "Çünkü Libya’daki sıkıntılara ilişkin diplomatik bir çözümün sadece Libya için değil, aynı zamanda Afrika kıtası için de birçok açıdan barışçıl bir etki yapacağına inanıyoruz" dedi. Merkel, Menfi ile Libya'daki siyasi süreci ele alacağını ifade ederek, Libya’da 24Aralık’ta seçimlerin yapılmasının planlandığını ancak bu konuda hâlâ yapılacak çok şey bulunduğunu kaydetti. Libya Başkanlık Konseyi Başkanı el-Menfi de Almanya’nın, Libya konusunda oynadığı olumlu rolünden dolayı Merkel'e teşekkür etti. Menfi,Berlin süreci kapsamında Libya’ya ilişkin Berlin’de iki konferansın düzenlendiğini hatırlatarak bu sürecin Libyalıları bir araya getirdiğini, ülkede istikrarın sağlanmasına katkı yaptığını belirtti

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...