Tgrt Haber
11 May 2022 23:29 - Güncelleme : 11 May 2022 23:39

Rusları kızdıracak karar! Litvanya'nın ardından Çekya da Ukrayna'da yaşananları ‘soykırım’ olarak tanıdı

Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırıları sürerken binlerce sivilin hayatını kaybettiği savaşta bir ülke daha yaşananları ‘soykırım’ olarak kabul etti. Litvanya’nın ardından Çekya da Rusya’nın Ukrayna’da işlediği suçların ‘soykırım’ olarak kabul etti.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Rusları kızdıracak karar! Litvanya'nın ardından Çekya da Ukrayna'da yaşananları ‘soykırım’ olarak tanıdı
ukrayna,çekya,soykırım

Rusya’nın saldırıları nedeniyle Ukrayna’da binlerce sivil hayatını kaybetti, milyonlarca insan ise ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Barış görüşmelerine gölge düşüren ‘Bucha’ katliamı dünyanın kanını dondurdu. Yaşanan olaylar nedeniyle Moskova yönetimine tepkiler yükselirken Kiev yönetiminin ‘soykırım’ olarak tanınması çağrısı karşılık buldu. Ukrayna parlamentosu aldığı karar ile Rus ordusunun Ukrayna’daki eylemlerini soykırım olarak tanımladı. 

LİTVANYA RUSYA’YI TERÖRİST DEVLET İLAN ETTİ

Bu kararın ardından Litvanya da harekete geçti ve parlamentosu dün gerçekleştirdiği oturumda Rusya’nın Ukrayna işgalini “soykırım” olarak tanıdı ve Rusya’yı da terörist devlet ilan etti. Rusya, alınan karara tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova yaptığı açıklamada, Litvanya parlamentosunun Rusya'yı "terörizmi destekleyen ve uygulayan bir devlet" olarak kabul etme kararına yönelik, "Tam olarak bir provokasyon ve aşırıcılık" dedi.

ÇEKYA DA ‘SOYKIRIM’ DEDİ

Litvanya’nın ardından Çekya senatosu toplandı. Onaylanan karar ile birlikte Çekya, “Rusya’nın Ukrayna’da kitlesel infazlar, ölülere saygısızlık, işkence, tecavüz, fiziksel ve zihinsel şiddet ile çocuklara karşı işlenen suçlar, Ukrayna halkının sınır dışı edilmesi gibi etnik güdümlü insanlığa karşı işlenen suçları ve Ukrayna halkına karşı yapılan soykırımı kınıyor” ifadelerine yer verildi.  Kararda ayrıca, Ukrayna’ya daha fazla silah tedarik edilmesi ve Avrupa Birliği (AB) üyeliği için aday statüsü verilmesinin gerekliliği vurgulandı.

UKRAYNA’DAN TEŞEKKÜR MESAJI

Ukrayna’nın Prag Büyükelçisi Jevhen Perebyjnis ise yaptığı açıklamada, “Çekya Senatosu, Rus ordusunun Ukrayna'da işlediği suçları Ukrayna halkının soykırımı olarak kabul etti. Kabul edilen karar ayrıca Çekya’nın Ukrayna'ya silah sağlamaya devam etmesini ve Ukrayna'nın AB üyeliğine aday statüsünü de destekliyor. Teşekkür ederim” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...