Tgrt Haber
15 Şubat 2014 15:41

Lübnan'da yeni hükümet kuruldu

Lübnan'da yaklaşık 10 ay süren müzakerelerin ardından Temmam Selam Başbakanlığında 24 bakandan oluşan yeni hükümet kuruldu.

Lübnan'da yeni hükümet kuruldu
Lübnan'da yeni hükümet kuruldu, lübnan'da hükümet kuruldu, lübnan'da yeni hükümet, lübnan hükümeti,

Lübnan'da yaklaşık 10 ay süren müzakerelerin ardından Temmam Selam başbakanlığında 24 bakandan oluşan yeni hükümet kuruldu. Selam, bu sabah Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Meclis Başkanı Nebih Berri’nin de katıldığı toplantıda bir araya gelerek, hükümette yer alacak bakanlar konusunda son görüşmelerde bulundu. Ani olarak yapılan görüşmede hükümet kurma çalışmaları tamamlandı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyen Başbakanlık Genel Sekreteri General Suheyl Buci, yeni kabinenin Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylandığına ilişkin kararı açıkladı.
Başbakan Selam da yaptığı açıklamada, yeni hükümetin ülkedeki ulusal diyalogu geliştireceğini söyledi. "Ulusal çıkarlara hizmet eden hükümetin kurulması için çok yoğun emek, çaba ve esneklik gerekti" diyen Selam, sözlerine söyle devam etti: "Yeni hükümet ülkedeki siyasi partiler arasında diyaloğun geliştirilmesi, yeni Cumhurbaşkanlığı seçiminin gerçekleştirilmesi ve bölgesel sorunların çözülmesi konusunda etkin rol oynayacaktır. Bütün politik tarafları, bölgesel gerginliğin azaltılması konusunda ülkenin silahlı kuvvetlerini desteklemesini istiyorum." Selam, yeni hükümetin Lübnan'ın karşı karşıya olduğu güvenlik sorunları ve Suriyeli sığınmacılarla ilgili sorunların çözülmesi konusunda yeterli gücü bulunduğunu belirtti. Lübnan'daki siyasi kesimlerin aralarındaki güvenin, yeni hükümetin oluşumunda önemli rolü olduğunu belirten Selam, Cumhurbaşkanı Süleyman'a da verdiği destekten ötürü teşekkür etti.
Lübnan’da Başbakan Necip Mikati başbakanlığındaki hükümet, 22 Mart 2013 tarihinde görevden ayrılmıştı. 6 Nisan 2013'te yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Temmam Selam, yaklaşık 10 aydır hükümeti kurmak için ülkedeki siyasi taraflarlarla görüşmelerde bulunuyordu. Ancak hükümette bakanların dağılımı ve sayısı konusunda taraflar arasında meydana gelen anlaşmazlıklar nedeniyle süreç uzamış ve hükümet bugüne kadar kurulamamıştı. Yeni hükümette, isimleri en çok tartışılan eski Enerji ve Su Bakanı Cibran Basil Dışişleri Bakanı, Nihad Meşnuk İçişleri Bakanı ve Lübnan'ın eski İç Güvenlik Kuvvetleri Şefi Eşref Rifi de Adalet Bakanı oldu.
Lübnan'da Hizbullah'ın da içinde bulunduğu 8 Mart Hareketi ve eski Başbakan Saad Hariri'nin başını çektiği muhalefet partilerinden 8'er bakan ulusal birlik hükümetinde yer aldı. Geri kalan 8 bakanı ise Cumhurbaşkanı Süleyman ve İlerici Sosyalist Partisi Genel Başkanı Velid Canbolad ile diğer küçük siyasi partiler belirledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...