Tgrt Haber
23 Aralık 2021 16:43

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Müslümanlara yönelik sözlerine tepki yağdı: Çirkin, kaba ve ırkçı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, “Bosna Hersek’i 2 milyon Müslüman ile Avrupa Birliği’ne entegre etmek zorluk olacak” sözleriyle Müslümanlara saldırdı. Bosnalı Müslümanlardan Orban’a tepki yağdı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Müslümanlara yönelik sözlerine tepki yağdı: Çirkin, kaba ve ırkçı
Viktor Orban,Bosnalı Müslümanlar

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Müslümanlara karşı çirkin ve ırkçı söylemlerde bulundu. “İki milyon Müslümanın yaşadığı Bosna Hersek’i AB'ye entegre etmek zorluk olacak” sözlerini sarf eden Orban’a tepkiler adeta çığ gibi büyüdü. Bosnalı yetkililer ve dini liderler, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve sözcüsü Zoltan Kovacs’ı kınadı. Orban'ın sözcüsü Zoltan Kovacs da "Bosna'nın önündeki zorluk, 2 milyon Müslümanın yaşadığı bir ülkenin AB’ye nasıl entegre edileceğidir" diye tweet atmıştı. 

DÜŞMANCA, IRKÇI VE KABA 

Macaristan'ın Bosna'nın AB üyelik hedefini desteklediğini belirten sağcı popülist Orban, “2 milyon Müslüman'ın yaşadığı bir devletin güvenliğini nasıl yönettiğimiz AB’nin güvenliği için de kilit bir konu” dedi. Orban’ın bu sözlerine de Bosnalı Müslümanlardan sert tepki geldi. Bazı Boşnak partileri Orban'ın Saraybosna'ya yapmayı planladığı ziyaretin yasaklanmasını istedi. Başmüftü Hüseyin Kavazoviç, Orban’ın açıklamasını "yabancı düşmanı ve ırkçı” olarak nitelendirirken “Bu tür ideolojiler, birleşik bir Avrupa politikalarının dayandığı temel haline gelirse o zaman AB geri gider. Nazi, şiddet ve soykırımcı ideolojilere yaklaşır” dedi.

Üçlü cumhurbaşkanlığının Boşnak üyesi Şefik Caferoviç, Orban'ın açıklamasını "utanç verici ve kaba" olarak değerlendirdi. Caferoviç, “2 milyon Müslümanı entegre etmek AB için bir zorluk değil. Çünkü biz her zaman burada yaşayan yerli Avrupa halkıyız ve biz de Avrupalılarız” dedi.

EN CİDDİ SİYASİ KRİZ 

Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlardan oluşan Bosna Hersek, 1990'lardaki iç savaşın sona ermesinden bu yana en ciddi siyasi krizini yaşıyor. Rusya ve Sırbistan'ın desteğiyle Bosnalı Sırplar, kendi ordularını, yargı ve vergi dairelerini kurmakla tehdit ediyor. 
Orban ayrıca Macaristan'ın ayrılıkçı yaklaşımlarının bir sonucu olarak AB üyelerinin Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik'e yönelik yaptırımlarını desteklemeyeceğini kaydetti. 
Göçmen karşıtı politikalarıyla tanınan Orban, Müslüman göçmenlerin Avrupa'nın Hıristiyan değerlerine yönelik en büyük tehdit olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, müttefiki Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in giderek artan sert politikalarına rağmen Sırbistan'ın AB'ye katılımını da destekliyor.
Bosnalı Sırpların komşu Sırbistan'a katılmak için etnik bölgeler oluşturmaya çalıştığı Bosna'daki 1992-95 savaşı sırasında 100.000'den fazla Bosnalı katledildi ve milyonlarca insan evsiz kaldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...