Tgrt Haber
10 Haziran 2014 18:36

Maliki Musul için OHAL çağrısı yaptı

Irak'ın Musul kentinin IŞİD militanlarının eline geçmesi üzerine Başbakan Nuri el Maliki olağanüstü hal ilan edilmesi çağrısında bulundu. Öte yandan halk kenti hızla terk ediyor. Aileler alabildiği kadar eşyalarını yanlarına alarak sınırdan çıkış yapıyor.

Maliki Musul için OHAL çağrısı yaptı
Irak,haber,Erbil,Reuters,Kuzey Irak,Nuri El Maliki,

Maliki, 'Musul'un teröristlerin kontrolünde olmasına izin vermeyeceğiz" dedi. AFP haber ajansının aktardığına göre Nuri El Maliki gönüllülere de 'Irak ordusuna katılmaları' çağrısında bulundu. Maliki, İslamci militanlara karşı savaşacak gönüllülere silah ve malzeme tedarik edileceğini ifade etti. Reuters'a konuşan üst düzey bir yetkili ise alı konulan Türk şoförlerin zarar görmediğini ve kısa bir süre sonra serbest bırakılabileceğini' söyledi. Yetkili, "Kamyon şoförleri depo ve dağıtım ünitesine yakıt taşıyordu. Oraya geldiklerinde IŞİD çok varmıştı" dedi.
HALK MUSUL'U TERKEDİYOR
Diğer yandan Musul’da yaşayanlar araçlarla kenti terk ediyor. Kuzey Irak’taki Rudaw TV, binlerce Musullu’nun buldukları araçlara yanlarına alabildikleri eşyaları alarak yollara düştüğünü Duhok kentinde büyük yoğunluk olduğunu bildirdi. Ayrıca Erbil kentine uzanan karayolunda da araç konvoyları oluştu. Röportaj yapılan Musullular, canlarını zor kurtardıklarını anlatırken, çatışmaların yoğun olarak devam ettiğini ifade etti. Çatışmalarda ölen ve yaralananların sayısı ile iligili çelişkili bilgiler gelirken, Mesut Barzani’ye bağlı peşmergelerin kenti çevresinde geniş önlem aldığını bildirdi.
28 TÜRK ŞOFÖR REHİN ALINDI
Irak'ın ikinci büyük vilayeti Musul'da kent merkezinin  önemli bir bölümünde kontrolü sağlayan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları,  20'den fazla Türk tır şoförünün bulunduğu Geyare bölgesindeki termik santrali de  ele geçirdi. Musul'daki yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Mersin  Limanı'ndan Musul'un Geyara bölgesindeki bir termik santrale akaryakıt taşıyan  tırlar, sabah saatlerinde yüklerini boşaltacakları sırada, IŞİD militanları  bölgeye ulaştı. Santrali ele geçiren militanlar, Türk tır şöförlerinin buradan  ayrılmasına izin vermedi. Militanların, şoförlere akaryakıt boşaltma işleminin ardından bölgeden  ayrılmalarına izin verileceğini söylediği ifade edilirken, durum belirsizliğini  koruyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Musul Başkonsolosluğu üzerinden durumu  soruşturmaya devam ediyor.
10 ŞOFÖR ELLERİ BAĞLANARAK GÖTÜRÜLDÜ
Irak'ın Musul kentinde Irak ordusu ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) arasında çatışmalar sürerken, İskenderun'dan Musul'un Geyara İlçesi'ndeki termik santrale mazot götüren 28 Türk şoföründen 18'inin santralde tutulduğu, 10'unun ise ellerinin bağlanarak iki araç ile başka yere götürüldüğü ileri sürüldü. Şoförlerin arkadaşı olan ve onların rehin alındığını duyuran Hüsnü Akbaş, saat 14.30 sıralarında rehin alınan ve güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemediği bir arkadaşlarının kendilerini telefonla aradığını belirtti. Akbaş, arkaşının rehin alınan 10 kişinin ellerinin ve gözlerinin bağlanarak iki araç ile başka yere götürüldüğünü aktardığını ifade etti. Aktaş, geri kalan 18 Türk TIR şoförünün ise halen termik santralde tutulduğunun söyledi.
IŞİD TAMAMINI ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞIYOR
IŞİD saldırılarını sürdürüyor. Musul'un IŞİD'in kontrolüne geçen bölgesinde yayın yapan Sema ve Ninova el Gad televizyon kanallarının yayını da durdu.
MUSUL NASIL IŞİD'İN ELİNE GEÇTİ?
Irak Parlamento Başkanı Usame el-Nuceyfi'den ise çok çarpıcı açıklamalar geldi.  Musul kentinin çok kısa bir sürede terör örgütü IŞİD'in eline  geçtiğine yönelik bir başka soruya ise Nuceyfi, "Ordu güçleri hiç bir neden  olmadan görev yerlerini terk etti. Asker de başındaki komutan da yerinde durmadı.  Ordu silahları yerlerde, zırhlı araçlar bomboş sokaklarda bırakılmış durumda.
ORDU REKOR SÜREDE TERK ETTİ
Tüm  savunma hatları çok kısa zamanda hatta rekor bir sürede ordu tarafından  boşaltıldı. Bir kaç dakika önce Salahaddin iline bağlı Şırgat Askeri Havaalanı  teröristlere terk edildi. Bu konu hakkında mutlaka soruşturma ve incelemeler  yapılacaktır. Musul ve Irak genelini tehdit eden İŞİD'i büyük bir ülke  desteklemektedir. Bu konuyu daha sonra mutlaka ele alacağız ancak şuan Musul ve  ülkeyi kurtarma zamanıdır" diye cevap verdi.
BARZANİ'DEN YARDIM İSTEDİ
Kentin büyük bir saldırıyla karşı karşıya kaldığını vurgulayan  Nuceyfi, kontrolün sağlanması için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı  Mesut Barzani'den destek istediğini söyledi.
YÜZLERCE KİŞİYİ ÖLDÜRDÜLER
Musullu Leyla Hasıl, kentlerine çok büyük bir savaş yaşandığını,  hükümetin kontrolü kaybettiğini söyledi.  İki gündür IŞİD'in çok sayıda yeri ele geçirdiğini ve yüzlerce insanı  öldürdüğünü kaydeden Hasıl, "Biz de ölmemek için çareyi kaçmakta bulduk. Dün  geceden beri buradayız. Musul'da ölüm var korku var. Çocuklarımıza birşey olamsın  diye yuvamızı bırakıp kaçmak zorunda kaldık" şeklinde konuştu.
Hava sıcaklığının 40 derecede seyrettiği yolda yürüdüğü için halsiz  düştüğünü belirten 60 yaşındaki Muhammet Yusuf, Musul'da güvenlik güçlerinin  kontrolünün bulunmadığını ve herkesin canını kurtarmak için kaçtığını ifade etti.  Yusuf, "Kentimizi evlerimizi mahvettiler. Her tarafta bomba ve silah sesleri var.  Çocuklarımı aldım, arkamıza bakmadan kaçtık" dedi.
PEŞMERGE BÖLGEYE SEVK EDİLDİ
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Musul'da kontrolü  ele geçirdiği iddiası üzerine Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) peşmerge güçlerini  sınır bölgelerine sevk etmeye başladı. Musul'da yaşayan Kürtlerin iki gündür ısrarlı talebi üzerine hazır  bekletilen peşmerge güçlerinin araçlarla Musul-Erbil kent sınırına hareket  ettikleri belirtildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...