Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Ağustos 2014 18:30

Maliki'nin danışmanı, 'Bağdat kan gölüne döner'

IŞİD saldırılarının şokunu yaşayan Irak'ta bir büyük kriz daha... Irak'ta cumhurbaşkanının Maliki yerine Şii İttifak'ın adayı İbadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirmesi sonrası taraflar restleşiyor. Maliki'nin danışmanı, Bağdat'ın 'kan gölü'ne döneceğini iddia etti.

Maliki'nin danışmanı, 'Bağdat kan gölüne döner'
Irak, Bağdat, kan, gölü, ABD,Irak,bugün,haber,Bağdat,

Irak’ta Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum Başbakan Nuri Maliki karşıtı Irak Ulusal Şii İttifakı'nın adayı Meclis Başkan Yardımcısı Haydar İbadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirdi. Bunun üzerine Başbakan Nuri Maliki bu durumun anayasanın ihlali anlamına geldiğini ve kabul etmeyeceğini açıkladı. Ülkede yükselen siyasi tansiyon karşılıklı açıklamalarla tırmanmaya devam ediyor. Nuri Maliki’nin danışmanı Meryem Reyyis katıldığı bir televizyon programında İbadi’nin başbakan olarak ilan edilmesi halinde, Bağdat’ın kan gölüne döneceği tehdidinde bulundu. Olağanüstü toplanan Necef İl Meclisi, kentte izin alınmadan yapılacak gösterilere izin verilmeyeceğini duyurdu. Meclis, halka yasal olmayan sokak eylemlerine katılmama çağrısı yaptı. Maliki ise İbadi’ye hükümeti kurma görevi verilmesinin ardından halkı eylemelere davet etmiş ve orduya bağlı askerleri İbadi’nin evinin çevresinde konuşlandırmıştı. İbadi’den ise bugün gergin ortamı yumuşatmaya yönelik bir açıklama geldi. Al Mada haber ajansına göre İbadi, “Maliki siyasi sürecin ana ortaklarından olmaya devam edecek” dedi. Maliki’ye bağlı güvenlik güçlerinin Başkent Bağdat’tın başta Camia mahallesinde olmak üzere birçok noktadaki bekleyişleri devam ediyor. Bu bölgelerde bulunan çok sayıda işyeri bugün olası protesto ve karışıklık ihtimaline karşı kepenklerini açmadı.
 
ABD TEBRİK ETMİŞTİ
 
Nuri Maliki’ye bağlı güçler Bağdat’ta yeşil bölge olarak tanımlanan ve bakanlıklar, büyükelçilikler ve diğer önemli binaları barındıran bölgeyi kuşatmış durumda. Maliki'nin gerekçesi Kürt, Şii ve Sünnilerin desteği ile cumhurbaşkanı seçilen Kürt siyasetçi Fuat Mahsum'un, seçimlerin üzerinden iki hafta geçmesine rağmen kendisini hükümeti kurmakla görevlendirmemesi.
Ancak cumhurbaşkanı Fuad Mahsum, Maliki'yi değil, Maliki karşıtı Irak Ulusal Şii İttifakı'nın adayı Meclis Başkan Yardımcısı Haydar İbadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirdi. İbadi'nin görevlendirilmesinin üzerinden henüz bir saat geçmeden ABD yönetimi de adaylığını tebrik etti.
 
92 milletvekiline sahip Maliki’nin Irakiye Bloku’nun karşısında yer alan ve yine Şiilerden oluşan Irak Ulusal Şii İttifakı'nın 75 milletvekili var. Şii ittifakın, Irak Meclis Başkan Yardımcısı Haydar İbadi’yi Maliki’ye karşı başbakan adayı olarak göstermesi Maliki'ye Şiilerin de sırtını döndüğünü ve yalnız kaldığını gösteriyor. Zira İbadi'ye Sünniler ve Kürtlerin de destek vermesi bekleniyor. Bu destekle de milletvekili sayısı Maliki’nin sahip olduklarından daha fazla olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...