Tgrt Haber
05 Aralık 2014 08:55

Mandela ölümünün 1. yılında anılıyor

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin unutulmaz devlet adamı, demokrasinin sembölü Nelson Mandela, ölümünün birinci yılında ülke genelinde çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Mandela ölümünün 1. yılında anılıyor
mandela, güney afrika cumhuriyeti,

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin unutulmaz devlet adamı, demokrasinin sembölü Nelson Mandela, ölümünün birinci yılında ülke genelinde çeşitli etkinliklerle anılıyor. Resmi tören, başkent Pretoria’daki hükümet binası önünde bulunan devasa Mandela büstüne çelenk konularak başladı. Çelenk törenine Mandela'nın ailesi, anti-apartheid mücadelesindeki arkadaşları ve hükümet yetkileri katıldı. Güney Afrika Devlet Başkanı Yardımcısı Cyril Ramaphosa çelenk töreni sonrasında Özgürlük Parkı’nda bir konuşma yapacak.
Güney Afrika halkları, Mandela’nın, 67 yıllık özgürlük mücadelesinin simgesi olarak 6 dakika 7 saniye sürecek bir ritüel gerçekleştirecek. Güney Afrika hükümeti, Mandela’nın Cuma sabahı saat tam 9:56:53’te okullarda, kiliselerde, camilerde, evlerde 3 dakika 7 saniye sürecek siren sesleri, araba kornaları, zil seslerinin ardından 3 dakikalık sessizlikle anılacağını bildirdi. Sessizliğin ardından Güney Afrika Milli marşının hep bir ağızdan söylenmesi bekleniyor.
Herkesin bu özel güne has “madiba” yazılı T-şörtlerle, Mandela’yı hatırlatan giysiler giymesi bekleniyor. Devlet Başkanı Yardımcısı Ramaphosa, yaptığı yazılı açıklamada, “Mandela’nın mirası sayesinde düne oranla daha güçlü ve birlik içinde olduklarını" belirtti.
Geçen yıl 5 Aralık'ta hayatını kaybeden Mandela, Güney Afrika'nın ulusal kahramanı olarak anılıyor.  Ayrımcı rejime karşı verdiği mücadeleden dolayı 27 yıl hapse mahkum olan Mandela, 1990 yılında serbest bırakıldı. 1994 yılında Apartheid sonrası ilk devlet başkanı seçilen Mandela, sadece bir dönem başkanlık görevi yaptı. Anma etkinlikleri ülke genelinde, hafta boyunca devam edecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...