Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Ocak 2015 18:38

Mavi Marmara davasında yeni gelişme

İsrailli komutan ve askerlerin, Mavi Marmara saldırısı nedeniyle İngiltere'de de yargılanacağı belirtildi

Mavi Marmara davasında yeni gelişme
mavi Marmara, Mavi Marmara saldırısı, İsrailli komutan, gazze, İngiltere,

İsrailli komutan ve askerlerin Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin İngiltere'de de yargılanacağı bildirildi. İHH İnsani Yardım Vakfından yapılan açıklamada, Mavi Marmara'nın İngiltere vatandaşı olan yolcuları adına avukatların başsavcılık makamı ile yazışma ve Londra Emniyet Müdürlüğüne yaptıkları şikayet üzerine İngiltere'de yasal sürecin başladığı hatırlatıldı. İngiliz yargı makamlarının saldırı ve suçların mahiyetinin savaş suçu niteliğinde olması sebebiyle "SO15- War Crimes Özel Operasyonlar Bölümü"nün Savaş Suçları Birimi'nde incelemelerin sürdüğü aktarılan açıklamada, İngiliz insani yardım gönüllülerinin avukatlarının İsrailli askerlerin İngiltere'de yargılanmaları isteğiyle yasal sürecin devam edeceğinin belirttiği kaydedildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "İngiltere'de hukuki süreç, şimdilik İsrail Genelkurmay Dönem Başkanı Korgeneral Gabriel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Eliezer Marom, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu Tuğgeneral Avishai Levi, İsrail İstihbarat Başkanı Tümgeneral Amos Yadlin ve filoya yapılan operasyonun komutanlarından Tal Russo olmak üzere 5 komutan hakkında devam ediyor. Ancak Mavi Marmara mağdurları İngiltere'den gidip İsrail'de askerlik yapan İsraillilerin de tespit edilerek davada yargılanmasını talep ediyor.
Gazze'ye insani yardım ve inşaat malzemeleri taşıyan 6 geminin içerisinde Türkiye kayıtlı ve ana yolcu gemisi olan Mavi Marmara'da bulunan 34 İngilizden 13'ü yaptıkları açıklamada, olaya karışan bazı İsrailli komutanların İngiltere'ye geldiğini ama şu anda bütün deliller polise verildikten sonra tekrar gelmeleri ihtimalinde tutuklanmaları gerektiğinin altını çizdi. Aktivistler ilgili mevzuatın 1998 yılında Şilili diktatör General Augusto Pinochet'in İngiltere'de tutuklanarak uygulandığını hatırlattılar. Öte yandan 6 Kasım 2014'te Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail'in Mavi Marmara'da savaş suçu işlediğine dair kararı İngiltere'de de İsrailli askerlerin yargılanmasında önemli etken olacak."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...