Tgrt Haber
23 May 2022 08:47 - Güncelleme : 23 May 2022 12:28

Tehlike yayılıyor: Maymun çiçeği virüsü bir ülkeye daha sıçradı

İngiltere'de yıllar sonra yeniden görülen ve hızla yayılan maymun çiçeği virüsü bir ülkede daha baş gösterdi. Avusturya'da bir kişi karantinaya alındı.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.
maymun çiçeği virüsü,avusturya,viyana
Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

İlk kez Orta Afrika'da ortaya çıkan uzun yılların ardından İngiltere'de görülen maymun çiçeği virüsü birçok Avrupa ülkesine sıçradı, bununla da kalmadı okyanus ötesine geçerek ABD ve Kanada'da yayıldı. Son olarak ise Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir kişide maymun çiçeği virüsü tespit edildi. 35 yaşındaki hasta, karantinaya alınırken Viyana Sağlık Birimi Sözcüsü Nina Brenner-Küng açıklama yaptı. Brenner-Küng açıklamasında, dün gece maymun çiçeği virüsü semptomları taşıyan bir kişinin karantina altına alındığını, olası temas kurduğu kişilere ulaşılmaya çalışıldığını belirtti.

Hastanın ateşi olduğunu belirten Brenner-Küng, ciltte döküntü olduğunu, yapılan test sonucunda çiçek virüsünün tespit edildiğini belirtti. Brenner-Küng, hastanın sağlık durumunun stabil olduğunu, ten renginin değiştiğini ve hafif grip olduğunu da açıkladı.

DÜNYADA 80 VAKA VAR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), şimdiye kadar 80 maymun çiçeği vakasını doğrularken 50 vaka henüz araştırılıyor. Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor. Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.​​​​​​​

TÜRKİYE'DE HENÜZ RASTLANMADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kamuoyuna maymun çiçeği hastalığı konusunda müsterih olunması çağrısında bulundu. Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Maymun çiçeği hastalığı konusunda kamuoyu müsterih olmalı. Hayvan kaynaklı olan, bazen insanlara da bulaşan bu hastalık bir pandemiye yol açmaz. Semptomların genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzeldiği bilinmektedir. Afrika'da görülen hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır."

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...