Tgrt Haber
25 May 2022 14:38 - Güncelleme : 25 May 2022 15:17

İngiltere'de 3 günde 3 katına çıktı! Maymun çiçeği virüsü 21 ülkeye yayıldı

Maymun çiçeği virüsünün Avrupa'da hızla yayılmasının ardından sağlık yetkilileri, uyarılarda bulundu. Virüsün evcil hayvanlara, vahşi hayata yayılabileceğini ve ardından kıtada büyük bir salgına yol açabileceğini belirten yetkililer, şimdiye kadar 21 ülkede görüldüğünü doğruladı.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Reuters, AFP
Belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, lenf benzlerinin şişmesi, titreme ve halsizlik var.
ingiltere,maymun çiçeği virüsü,dünya sağlık örgütü
Belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, lenf benzlerinin şişmesi, titreme ve halsizlik var.

Orta Afrika'da ortaya çıkan maymun çiçeği virüsünün İngiltere'de baş göstermesinin ardından 20 ülkeye birden yayıldığını Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) doğruladı. 21 ülkede toplam 131 vaka olduğu belirtilirken İngiltere'de tespit edilen 20 vakaya ek olarak 37 vaka daha eklendi ve toplam sayı 57'ye çıktı. İspanya, İtalya, Almanya, İsveç ve Fransa dahil olmak üzere dokuz Avrupa ülkesinde 67 doğrulanmış maymun çiçeği vakası ve en az 42 şüpheli vaka tespit edildi.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından yayınlanan hızlı bir risk değerlendirmesi, sıçanlar ve fareler gibi evcil kemirgenlerin, enfekte kişilerle yakın temaslarda olmaları ait olmaları durumunda belirli tesislerde' izole edilmesi gerektiğini bildirdi.

BÜYÜK BİR SALGIN HALİNE GELEBİLİR

Şimdilerde tüm dünyanın yeni tehlikesi haline gelen maymun çiçeği virüsü endemik olduğu ya da iyi yerleştiği Afrika'da genellikle sincaplar ve fareler de dahil olmak üzere çeşitli kemirgenlerde yayıldı. ECDC raporunda virüsün insanlardan kemirgenlere yayılarak Avrupa'da büyük bir salgın hale gelecebileceğini açıkladı ve şunları ekledi:

''Şu anda, Avrupa memeli hayvan türlerinin maymun çiçeği virüsü için bir konakçı olarak hizmet etmeye uygunluğu hakkında çok az şey biliniyor.  Bununla birlikte, kemirgenler ve özellikle Sciuridae familyasının (sincaplar) türlerinin, insanlardan daha uygun konaklar olması muhtemeldir.  İnsanlardan evcil hayvanlara bulaşma teorik olarak mümkündür. Böyle bir yayılma olayı, virüsün Avrupa vahşi yaşamında yerleşmesine ve hastalığın endemik bir hastalık haline gelmesine potansiyel olarak yol açabilir.''

ECDC direktörü Andrea Ammon ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Mevcut vakaların çoğu hafif hastalık semptomları gösteriyor ve daha geniş popülasyon için yayılma olasılığı çok düşük. Avrupa ve Birleşik Krallık'taki vakalar öncelikle gay ve biseksüel erkeklerde görülüyor” değerlendirmesinde bulundu. 

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

Maymun çiçeği virüsü, enfekte olan biriyle yakın temas durumunda bulaşıyor. Virüs, vücuda, deri üzerindeki yara ve çatlaklardan, solunum yoluyla veya ağız, burun, gözden giriyor. Virüs, maymun, fare, sincap gibi enfekte hayvanlarla temas ile de bulaşıyor. Kıyafet ya da yataktan da geçmesi mümkün.

ÇİÇEK AŞILARI YÜZDE 85'E KADAR KORUYOR

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, maymun çiçeği virüsü için özel bir aşı olmadığını, çiçek hastalığı aşısının bir miktar koruma sağladığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün verileri ise içek hastalığını yok etmek için kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsü hastalığına karşı da yüzde 85'e kadar etkili olduğunu gösteriyor.

Kaynak: Reuters, AFP
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...