Tgrt Haber
06 Haziran 2022 08:54 - Güncelleme : 06 Haziran 2022 09:16

Bir haftada 3'e katlandı! Maymun çiçeği virüsünde zirve ülke İngiltere

Dünyada maymun çiçeği vakaları, bir haftada 3'e katlandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), en çok vakanın görüldüğü ülkeleri açıkladı, zirvede ise İngiltere var.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
Bir haftada 3'e katlandı! Maymun çiçeği virüsünde zirve ülke İngiltere
maymun çiçeği virüsü,ingiltere,dünya sağlık örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son zamanlarda dünyada yayılmaya devam eden maymun çiçeği virüsü hakkında açıklamalarda bulundu. DSÖ'nün bildirdiğine göre şimdiye kadar dünyada 780 kişi maymun çiçeği virüsüne yakalandı. Yayımlanan raporda, İngiltere'de ilk vakanın 13 Mayıs'tan 2 HAziran'a kadar virüsün yayılımına ilişkin veriler yer aldı. Bu tarihler arasında maymun çiçeği virüsünün endemik olmadığı 27 ülkeden DSÖ'ye raporlanan 780 vakanın doğrulandığı bildirildi. Şimdiye kadar bu ülkelerden can kaybı görülmediği kaydedildi.

İngiltere'de 270, İspanya'da 156, Portekiz'de 138, Kanada'da 58, Almanya'da 57, Fransa'da 33 ve Hollanda'da 31 vakanın tespit edildiği aktarıldı. Virüsün görüldüğü diğer ülkelerde ise 20 ve daha az vakanın bulunduğu açıklandı.

Bir haftada 3'e katlandı! Maymun çiçeği virüsünde zirve ülke İngiltere

RİSK BOYUTU ORTA SEVİYE

Rapora göre, vakaların büyük çoğunluğunu eşcinsel ilişkiye giren erkekler oluşturuyor. Şimdiye kadar incelenen vakalarda virüsün sadece Batı Afrika türü görüldü.

Yakın zamanda Avrupa ve Kuzey Amerika'ya seyahat eden çok sayıda vaka olduğu, virüsün endemik olduğu Batı ya da Orta Afrika ülkelerine seyahat eden sayısının daha az olduğu bildirildi. Virüsün endemik olmayan ülkelerde bu kadar hızlı yayılmasının, daha önce tespit edilememiş bir yayılımın sonucu olabileceği ihtimali üzerinde duruldu.

DSÖ, maymun çiçeğinin birçok ülkede ilk defa görülmesi nedeniyle virüsün küresel risk boyutunu "orta seviye" şeklinde belirledi.

Afrika'da keşfedilen ve belirli aralıklarla kıtanın dışına çıkan maymun çiçeği virüsü, en son 13 Mayıs'ta İngiltere'de görülmüş, ilerleyen günlerde Avrupa ülkelerine yayılmıştı.

TÜRKİYE'DE DE MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ PANİĞİ YAŞANDI

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Sultangazi'de Habibler Caddesi'nde bulunan eczaneye gelen yabancı uyruklu 4 kişi, ellerindeki yaraları gösterip ilaç istedi. Eczacı yaraların, 'maymun çiçeği virüsü' olabileceğinden şüphelenerek yetkililere haber verdi.

Bir haftada 3'e katlandı! Maymun çiçeği virüsünde zirve ülke İngiltere

Yapılan test sonucunda kişilerin maymun çiçeği virüsü hastalığına yakalanmadığı, virüsün henüz Türkiye'de görülmediği anlaşıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’da Maymun Çiçeği şüphesi bulunan 4 kişinin test sonucunun negatif olduğunu ve Türkiye'de maymun çiçeği tanısı konmuş hasta bulunmadığını açıkladı. 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...