Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Ocak 2014 22:50

Medvedev, 'Esed suçludur diyemeyiz'

Medvedev, CNN'den Christiane Amanpour'a yaptığı açıklamada Suriye'de işkence edilerek öldürülen kişilere ait 'savaş suçu belgeleri'ni değerlendirdi.

Medvedev, 'Esed suçludur diyemeyiz'
rusya, medvedev, cnn, christiane amanpour, işkence, savaş suçu,

Rusya Başbakanı Medvedev, Suriye'deki "savaş suçu belgeleri" için "Evet bunlar suç delili ve bu deliller yasal süreçle ispat edilmeli. Yasal süreç gerçekleşmeden Esed suçludur diyemeyiz" dedi.  Amanpour'un kendisine verdiği fotoğrafları yayın sırasında inceleyen Medvedev, kendisinin hukuk eğitimi aldığını ve aldığı eğitime göre "mahkemece kanıtlanmadan kimsenin suçlu ilan edilemeyeceğini" söyledi. Bu kuralın sıradan vatandaşlara olduğu gibi devlet başkanlarına da uygulanması gerektiğini savunan Medvedev, eğer BM ya da başka bir kuruluş tarafından oluşturulan mahkemece savaş suçu işlendiği kararına varılırsa o zaman sorumluların tespit edilebileceğini dile getirdi. Bunun dışındaki iddiaların "spekülasyonlar dizisi" olacağını iddia eden Medvedev, "Suriye krizinde bir çok kurban var. Bunlar çok üzücü ancak belirli bir yerde kurbanların bulunması bunların sorumlusunun Suriye rejimi olduğu anlamına gelmez" dedi. Bugüne kadar Suriye'den çok farklı resimler gördüğünü ifade eden Medvedev, bunların bölgede yaşanan çatışmaların bir sonucu olduğunu vurgulayarak, "Evet bunlar suç delili ve bu deliller yasal süreçle ispat edilmeli. Ancak bu resimler ışığında, biz öyle düşünüyoruz diye, Suriye rejimini, Esed'i, temsilcilerini ve hatta 'sözde' muhalif savaşçıları suçlayamayız. Tüm protokollere uymalı, deliller için veri tabanı oluşturmalı ve bunlar gelecekte kullanılmalı" diye konuştu.
"Esed'e suçlu diyemeyiz"
Amanpour'un, belgeler hakkında rapor hazırlayan heyetin, bu fotoğrafları "insanlığa karşı suç işlendiğinin kanıtı" olarak değerlendirdiklerini hatırlatarak "yasal süreç sonunda bunlar kanıtlanırsa Esed'i kınayacak mısınız?" sorusunu yanıtlayan Medvedev, bu hükümlerin yasal süreç sonunda verilebileceğini söyledi. Nürnberg yargılamalarını örnek gösteren Medvedev, uluslararası hukukun delilleri toplayıp değerlendirip bir sonuca varabileceğini kaydederek, "Bu konuda duygularımızla karar veremeyiz. Kimseyi temize çıkarmayız. Seviyor ya da suçlu görüyoruz diye kimse hakkında da yasal süreç gerçekleşmeden hüküm vermeyiz. Çatışmadaki tüm taraflar aynı kurala tabi tutulmalıdır. Yasal süreç gerçekleşmeden Esed suçludur diyemeyiz" dedi. Ülkedeki durumun çok karmaşık olduğunu vurgulayan Medvedev, uluslararası toplumun öncelikle sorunu çözmesi ardından da soruşturma açması gerektiğini belirterek, "Bu yasal süreç, çatışmalar bittikten sonra Suriye topraklarında olmalıdır. Bu Suriye halkının hakkıdır" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...