Tgrt Haber
12 Mart 2019 10:56

Meksika'da kaybedilen 43 öğrenciyi uluslararası ekip arayacak

Ülkeye davet edilen uluslararası uzmanlar, beş yıl önce gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan üniversite öğrencilerin kayboluşunu inceleyecek.

Meksika'da kaybedilen 43 öğrenciyi uluslararası ekip arayacak
meksika,

Meksika hükümetinin, ülkenin güneyindeki Guerrero  eyaletinde 2014'te kaybolan 43 öğrenciyle ilgili incelemelerde bulunmak üzere  ülkeye bir kez daha davet ettiği uluslararası uzmanlar çalışmalarına başladı. 

Amerikan Devletleri Örgütüne bağlı Amerikalılararası İnsan Hakları  Komisyonundan (IACHR) uzmanlar, 43 öğrencinin kaybolmasıyla ilgili soruşturmayı  denetlemek üzere Meksika'ya gelerek görevine başladı.

İçişleri Bakanlığının insan haklarından sorumlu Müsteşarı Alejandro  Encinas, uzmanların, olayla ilgili bilgilere "kısıtlama olmaksızın"  erişebileceğini söyledi.

Komisyonun, önceki hükümetin olayla ilgili görüşüne karşı çıkan geçen  seferki bir grup uluslararası uzmanı tekrar görevlendireceği kaydedilmişti. 

Meksika'da federal mahkeme, haziran ayında, bir hakikat komisyonunun  gözetiminde 43 öğrencinin kaybolmasıyla ilgili yeniden soruşturma yapılması  kararı vermişti. 

Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, aralık ayında, 43  öğrenciyle ilgili hakikat komisyonu kurulması için kararname imzalamıştı. 

İşkence iddiaları 

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi, öğrencilerin kaybolmasıyla  ilgili gözaltına alınan 129 kişinin 34'ünün işkence gördüğüne ilişkin rapor  yayımlamıştı.  

Raporda, federal müfettişlerin şüphelilerden işkence yoluyla itiraf  aldığına işaret edilmiş ve bu itirafların geçersiz sayılması çağrısında  bulunulmuştu.  

Hükümet yetkilileri ise söz konusu iddiaların soruşturulduğunu  kaydetmişti.  

Guerrero'ya bağlı Iguala kentinde 26 Eylül 2014'te öğretmenlerin  çalışma koşullarını protesto eden öğrenciler ile polis arasında çıkan çatışmada,  polisin öğrencileri taşıyan araçlara ateş açması sonucu 6 kişi yaşamını yitirmiş,  25 kişi yaralanmıştı. Çatışmaların ardından 43 öğrenci, zorla araçlara  bindirilirken görülmüştü.  

Ülkede önceki hükümet, öğrencilerin polis tarafından uyuşturucu  karteline teslim edildiğini, kartel üyelerinin de öğrencileri öldürüp cesetlerini  Cocula'daki çöp alanında yaktığını açıklamıştı.  

IACHR tarafından atanan uluslararası uzmanlar ise hükümetin açıkladığı  senaryonun doğru olamayacağını savunmuş ve soruşturmada ciddi boşluklar olduğuna  dikkati çekmişti. 

Uzmanlar, insan bedenini küle çevirecek boyutta bir ateşin çöplükte  yakılamayacağına işaret etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...