Tgrt Haber
02 Haziran 2021 14:42

Menbiç'te çocukları kaçıran PKK'ya isyan

Suriye Menbiç'te halkın terör örgütüne isyanı sürüyor. Terör örgütü PKK’nın 250 genci zorla örgüte götürmesinin ardından halk sokağa indi. Olaylar Menbiç şehir merkezi ve çevre köylerinde büyük bir isyana dönüştü. Sivillerin üzerlerine ateş açıldı.

Menbiç'te çocukları kaçıran PKK'ya isyan
suriye,menbiç,pkk,terör,terör örgütü

Suriye’nin Menbiç IŞİD’den temizlendikten sonra YPG/PKK kontrolüne geçti. Bölgede istenmeyen terör örgütü kendilerine karşı protesto düzenleyenlerin üzerine ateş açtı. Göstericilerin kontrol noktasına yaklaşmasıyla tansiyon arttı. Arap nüfusun çoğunlukta olduğu Menbiç’te bölge sakinleri terör örgütünü istemiyor. Pek çok kişi gencin zorunlu silahaltına alınmasına ve yönetimsel kademelerinde ayrımcılık yapılmasına tepki gösteriyor.

Türkiye Gazetesi’nden Yılmaz Bilgen’in haberine göre PKK’nın 250 genci zorla örgüte katma girişimi sonrası başlayan olaylar Menbiç şehir merkezi ve çevre köylerinde büyük bir isyana dönüştü.

Menbiç'te çocukları kaçıran PKK'ya isyan

GİRİŞ ÇIKIŞLAR KAPATILDI

PKK'nın 250 genci zorla dağa götürme girişimi Menbiç'te büyük bir isyana dönüştü. Halk şehir giriş ve çıkışlarını kapattı. Örgütün onlarca sözde karargâh ve kontrol noktası yakıldı. Yollara barikatlar kuran Menbiçliler PKK’nın bölgeyi terk etmesini istiyor.

"GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ"

Menbiç’te kurulan PKK karşıtı koalisyonun başkanı Kahtan Şarki, tüm aşiretlerin PKK’ya karşı ittifak hâlinde olduğunu söyledi. Menbiç’te 20 aşiretin bulunduğunu belirten Kahtan eş-Şarki, halkın tek şartının ‘PKK’nın bölgeyi terk etmesi’ olduğunu söyledi. Şarki, örgütün üst düzey yöneticilerinin bölgeye gelerek aşiret liderleriyle görüşmeye çalıştıklarını belirtti. Teröristlerin önce özgürlüklerini sonra ekmeklerini çaldığını ifade eden Şarki "PKK’nın beş yıllık zulüm ve ihlalleri dayanılır olmaktan çıktı. Geri adım atmaya niyetimiz yok" dedi.  

HALKIN ÜZERİNE ATEŞ AÇTILAR

PKK militanlarının teröre karşı ayaklanan sivillere doğrudan ateş açtığını belirten Şarki, 13 kişinin öldüğünü 30’dan fazla sivilin de yaralandığını söyledi.

Menbiç'te çocukları kaçıran PKK'ya isyan

“PKK ÖZERKLİK HAZIRLIĞI YAPIYOR”

PKK’nın beş yıldır işgalci olduğu bölgede özerklik için seçim hazırlığı içerisinde olduğunu ve işgal nedeniyle zor günler yaşayan Menbiç halkına gözdağı vermeye çalıştığını söyleyen Menbiçli araştırmacı Hasan en-Nefi, “ABD’nin ‘çekilecekler’ taahhüdüne rağmen örgüt Fırat’ın batısındaki bölgeyi yutmaya ve tamamen terör haritasına katmaya çalışıyor” dedi. Suriye rejiminin korsan seçiminin ardından sürecin hızlandığını belirten Hasan en-Nefi, “Halkı her yönden çaresiz bırakmaya ve bu yeni tanzime teslim olmaya zorluyorlar” ifadelerini kullandı.

AHLAKİ VE DİNÎ DEĞERLERE SALDIRIYORLAR

Menbiç’teki ayaklanmaların kaynağı 5 yıldır devam eden baskı ve zulmün patlaması olarak görülmeli. Teröristler bölgedeki ekonomik gücü tekeline aldı. PKK, bölgede yok denecek kadar az Kürt nüfus olmasına rağmen Kürtçeyi okullarda resmi dil haline getirdi. Müfredatı değiştiren teröristler elebaşları Öcalan’ı kahraman gösterip fikirlerini anlatıyor. Bölgeye kendilerine yakın yüzlerce kişiyi getiren PKK bölgedeki insanları da yerinden ederek Menbiçlilerin dinî ve ahlak değerlerini tahrip etmeye başladı. Kültür merkezlerinde ortaokul ve lise çağındaki çocuklara İslam düşmanlığı aşılayan terör örgütü ahlak ve namus kavramlarını alay konusu ederek değersizleştiriyor, aşağılıyor. Teröristler bir diğer silahı da çok ucuza elde edilen uyuşturucuyu Menbiç sokaklarında satarak tahrip ve yozlaştırma aracı olarak kullanıyor.

PKK’DAN EKMEK YAPIMINA ENGEL

Ayaklanan sivillerin PKK tarafından cezalandırılmaya çalışıldığını anlatan Menbiç Heyeti Başkanı Münzir es-Sellel, Yaslı, Kersen ve Sultaniyye olmak üzere PKK’nın 3 noktasının imha edilerek militanların kovulduğunu söyledi. PKK’nın isyanı bastırmak için bölgedeki fırınlarda ekmek yapını engellediğini belirten Münzir es-Sellel, “isyan dalgası büyüdü, farklı bir boyut kazanabilir” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...