Tgrt Haber
29 Ağustos 2015 06:06

Merkel, 'Size savcıların yerini söylemem'

Alman hükümeti iki savcıyla ilgili diplomatik bir açıklama yaptı. Açıklamada, 'Savcılar bizde, araştırıyoruz. Bu aşamada, size yardımcı olamayız' denildi.

Merkel,  'Size savcıların yerini söylemem'
merkel, almanya,

 Herkes Türkiye’den kaçıp Almanya’ya geçen Savcı Zekeriya Öz ve Celal Kara ile ilgili bilgi almaya çalışırken, Alman hükümeti, “Sonuçlanmayan uluslar arası aramalarla ilgili görüş açıklayamayız” dedi. Bu konuda Sol Parti’den Sevim Dağdelen’in soru önergesini cevaplayan Merkel Hükümeti, böylece Türkiye’nin “iade talebine” ve Interpol aracılığıyla yaptığı “yakalama başvurusuna” da bir anlamda “diplomatik” bir cevap vermiş oldu.

ARAŞTIRMA BİTER, İADE EDİLMEZ
Üstteki cümle, Alman hukuku açısından, “Biz bunlarla ilgili araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Olumlu ya da olumsuz sonuçlanmadan size ne bilgi veririz, ne de bir iade süreci başlatırız” anlamına geliyor. İnceleme sonunda ise iki savcının iade edilmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Alman hukuku, siyasi takiplerde iadeyi kesinlikle yasakladığından, iki savcının siyasi ilticacı statüsü alması işten bile değil.

Hükümet adına İçişleri bakanlığı Müsteşarı Ole Schröder tarafından verilen yazılı cevapta ayrıca iki savcının nerede ikamet ettiğinin de bilinmediği belirtildi. Soru önergesine verilen kısa ama net yanıtlaı değerlendiren Türk asıllı Alman milletvekili Sevim Dağdelen, şöyle konuştu:

TABİİ Kİ YERİNİ BİLİYOR
“Federal hükümet elbette iki savcının Almanya’nın neresinde ikamet ettiğini ve adreslerini biliyor. Hükümet iki savcının Almanya’da olduğunu resmi olarak kabul etmekten kaçınıyor. İki savcıyı teslim edip etmeme konusunda da kendisini bağlayıcı açıklamadan kaçınıyor. Konunun takipçisi olacağız. Erdoğan siyasi baskısını sürdürüyor. Sadece sol düşünceye sahip olanlara değil, kendi politikasını yüzde yüz onaylamayan herkese baskı yapıyor. Federal hükümetin iki savcıyı AK Parti hükümetine teslim etmemesi için çağrı yapıyorum.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...