Tgrt Haber
08 Aralık 2014 17:45

Merkel'den Almanya'daki 'dil' tartışmalarına açıklama geldi

Almanya Başbakanı Merkel, CSU'nun, göçmenlerin evlerinde Almanca konuşması talebine ilişkin, "Çocukların iki dilli yetişmesini avantajlı buluyorum" dedi.

Merkel'den Almanya'daki 'dil' tartışmalarına açıklama geldi
almanya, merkel, dil,

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hristiyan Demokrat Birlik Parti’nin (CDU)  kongresi öncesinde, Köln'deki fuar salonunda incelemelerde bulundu. Merkel, burada Hristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU), göçmenlerin evlerinde Almanca konuşmaları talebine ilişkin açıklama yaptı. İyi Almanca bilmenin entegrasyonun bir parçası olduğunu vurgulayan Başbakan Merkel, "Ancak örnek olarak, çocukların iki dilli yetişmesi ve bir yabancı dili daha az öğrenmek zorunda kalması da yanlış değil. Bunu avantajlı buluyorum" ifadesini kullandı. CSU'nun "göçmenlerin evlerinde Almanca konuşmaları talebiyle ilgili hazırladığı önergede yer almasını istediği ifadeyi gözden geçireceğini" belirttiğini hatırlatan Merkel, "Bunu bekleyelim" dedi.

CSU ifadeyi yumuşattı

Öte yandan CSU Yönetim Kurulu’nda söz konusu önergede yer alan ifadenin yumuşatıldığı bildirildi.

CSU parti yönetiminin bugün Münih kentinde düzenlediği toplantıda, 12-13 Aralık'ta düzenlenecek parti kongresinde parti programına girmesi için hazırlanan önergede "Almanya’da sürekli yaşamak isteyenler, güncel hayatta Almanca konuşmaya motive edilmesi lazım" ifadesinin yer almasını kararlaştırdığı bildirildi.

Şimdiye kadar "Kim sürekli burada yaşamak istiyorsa kamuya açık yerlerde ve aile içinde Almanca konuşmalıdır" ifadesi yer almış ve bu ifade, kamuoyu ile diğer parti temsilcileri tarafından yoğun bir şekilde eleştirilmiş ve alay konusu olmuştu.

CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer, yönetim kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, ifadenin değiştirilmesinin "bir geri adım atıldığı anlamına gelmediğini, ifadeyi yanlış anlayanlar için bir açıklama olduğunu" belirtti.

Merkel liderliğindeki hükümetin küçük ortağı durumunda olan ve göçmen karşıtı söylemlerle tanınan CSU, parti kongresini 12-13 Aralık'ta Nürberg kentinde gerçekleştirecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...