Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Ağustos 2022 12:51 - Güncelleme : 08 Ağustos 2022 13:03

Yunanistan Başbakanı Miçotakis özür diledi: Haberim yoktu asla izin vermezdim

Muhalefetteki Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) lideri Nikos Androulakis'in Yunan istihbarat servisi tarafından dinlendiğini bilmediğini söyleyen Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, ''Haberim yoktu, asla izin vermezdim'' diyerek özür diledi.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Yunanistan Başbakanı Miçotakis özür diledi: Haberim yoktu asla izin vermezdim
yunanistan,kyriakos miçotakis

Yunanistan son günlerde casus yazılım üzerinden dinlenme skandalıyla çalkalanırken Yunan Başbakan Kyriakos Miçotakis'ten özür geldi. Miçotakis, Yunan Ulusal İstihbarat Teşkilatı EYP’nin Başkanı Panagiotis Kontoleon'un, Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) lideri Nikos Androulakis ve CNN Yunanistan'ın ekonomi muhabirlerinden Thanasis Koukakis'in telefonlarının dinlendiğine dair iddialar için özür diledi. Yunan medyasında yer alan haberlere göre, durumu ciddi ve affedilemez bir hata olarak nitelendiren Miçotakis "Haberim yoktu, buna asla izin vermezdim. Bay Androulakis'e yapılan hata için bir özür borçluyum" açıklamasında bulundu.

MUHALEFETTEN SERT ÇIKIŞ

Yunanistan’ın ana muhalefet partisi SYRIZA’nın lideri Alexis Çipras, telekulak iddiasıyla ilgili istifaların "suçluluk kabulü içerdiğini ve başbakanın sorumluluğunu teyit ettiğini" söyledi. Çipras, "Miçotakis, Yunan halkına kendi skandalı hakkında açıklama yapmalı. Bu demokrasiyle ilgili bir meseledir" dedi. SYRIZA, başbakanı telefonların dinlendiğini bilmek ve koordine etmekle suçladı. Ana muhalefet partisi ayrıca Miçotakis’in, kendini kurtarmak için en yakın ve en güvendiği ortaklarını feda ettiğini öne sürdü. Parti, iki istifanın "Hükümetin ve Hükümet Sözcüsü Yiannis Economou'nun aylardır ‘yozlaşmış yalanlar’ söylediğini kanıtladığını" iddia etti.

PASOK da hükümeti, onaylanmasına rağmen, telefon dinleme iddialarını örtbas etmeye çalışmakla suçladı. Meclis Grup Lideri Kostas Skandalidis, 29 Temmuz'da iddialarla ilgili kapalı kapılar ardında yapılan meclis komisyonu toplantısını kastederek, “10 gün önce PASOK lideri, cep telefonunu dinleme girişimi olduğunu iddia etti ve bu Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandı. Ertesi gün hükümet konuyu kapatmak için parlamentoya koştu” dedi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis özür diledi: Haberim yoktu asla izin vermezdim

''YUNANİSTAN'IN DEMOKRASİ VE ŞEFFAFLIK SORUNU VAR''

Skandalidis, "Hükümetin Cuma günkü istifa gerekçeleri, gülünç ve açıkçası anlaşılamaz. Yunanistan'ın açıkça büyük bir demokrasi ve şeffaflık sorunu var. Bunun sorumluluğu doğrudan başbakana aittir. Demokratik yükümlülüklerini yerine getiremiyorsa seçime gitmelidir. PASOK, Yunanistan'da denetimsiz çalışan karanlık mekanizmalarla savaşmaya devam edecektir” dedi.

Öte yandan isimlerinin açıklanmaması koşuluyla basına konuşan 2 milletvekili de, 29 Temmuz'da bir meclis komitesi sırasında İstihbarat Başkanı Kontoleon'un, servisin ‘CNN Yunanistan için çalışan bir finans gazetecisi olan Thanasis Koukakis'i gözetlediğini’ kabul ettiğini söyledi.

''SORUŞTURMA KOMİTESİ KURULMALI''

Androulakis, Yunanistan parlamentosunu davayı araştırmak için bir soruşturma komitesi kurmaya çağırdı. Hükümet, resmi olarak sunulması halinde talebi
destekleyeceğini açıkladı. Aralık 2021'de PASOK Genel Başkanlığına seçilen Androulakis, Cuma akşamı EYP'nin 2021 sonlarında, telefon görüşmelerini dinlediğini öğrendiğini söylemiş fakat bilginin kaynağını açıklamamıştı. Avrupa Parlamentosu ise, Androulakis'in telefonunun dinlendiğini onaylamıştı. Cuma günü, Kondoleon ile Miçotakis'in Genel Sekreteri ve yeğeni olan Grigoris Dimitriadis istifa etmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...