Tgrt Haber
30 Haziran 2022 09:32 - Güncelleme : 30 Haziran 2022 10:11

Miçotakis'i sinirden köpürtecek açıklama ABD'den geldi: Türkiye'ye F-16 satışını destekliyoruz

Türkiye'nin F-16 almasını engellemek isteyen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i sinirden köpürtecek açıklama ABD'den geldi. ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Celeste Wallander, Türkiye'ye F-16 satışını desteklediklerini belirtti.

Miçotakis'i sinirden köpürtecek açıklama ABD'den geldi: Türkiye'ye F-16 satışını destekliyoruz
yunanistan,abd,türkiye,f-16

İspanya'nın bakenti Madrid'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Celeste Wallander, Türkiye'ye F-16 satışını desteklediklerini açıkladı. Uluslararası Güvenlikten Sorumlu Bakan Yardımcısı Wallander, Türkiye'nin savunma kapasitesinin geliştirilmesinin NATO'nun savunmasına da katkı sunacağını söyledi. Wallender, "ABD Türkiye'nin savaş uçağı filosunu modernize etmesini destekliyor. Çünkü bu NATO'nun güvenliğine ve böylece Amerikan güvenliğine katkı sağlayacaktır. Bu planlar gerekli onay mekanizmalarından geçmeye devam ediyor." dedi.

BAŞVURU KASIM AYINDA YAPILDI

Türkiye Kasım ayında ABD'den 40 adet yeni F-16 ve mevcut F-16'lar için de 80 adet modernizayon kiti almak için başvuruda bulunmuştu. Mart ayında ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre üyelerine bir mektup yazarak bu satışa onay verilmesinin ABD'nin çıkarına olacağını vurgulamıştı.

FİNLANDİYA VE İSVEÇ'E VETO KALKTI, AÇIKLAMA GELDİ

Wallander'ın açıklaması Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımına onay vermesinden sonra geldi. Bu görüşmelerde Türkiye'nin ABD'den F-16 alımının da pazarlığın bir parçası haline geldiği iddia edilmiş, Reuters ve AFP'ye konuşan üst düzey bir ABD yetkilisi ise "ABD Türkiye'ye hiçbir şey teklif etmedi, Türkiye de ABD'den hiçbir şey talep etmedi" demişti.

Türkiye'nin ortaklaşa üretmeyi planladığı F-35 projesinden, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi alması nedeniyle çıkarılması, Ankara'yı hava savunmasında yeni arayışlara yönlendirmişti.

MİÇOTAKİS: F-16'LARI TÜRKİYE'YE SATMAYIN

Geçtiğimiz aylarda ABD Başkanı Joe Biden ile görüşen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Türkiye'ye F-16 satmayın" demişti.

Miçotakis aynı zamanda ABD Kongresi'nde de bir konuşma yapmış ve konuyu Türkiye'ye F-16 satışına getirmişti. Amerikan Kongre üyelerinden Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri dikkate almalarını isteyen Miçotakis, "Kıbrıs'ta iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceğiz" dedi. Miçotakis'in bu sözleri, Kongre'de uzun süre ayakta alkışlandı.

Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...