Tgrt Haber
26 Aralık 2013 08:05

Mısır İhvan'ı 'terör örgütü' ilan etti

Mısır Bakanlar Kurulu Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı (İhvan) "terör örgütü" ilan etti.

Mısır İhvan'ı 'terör örgütü' ilan etti
Mısır, İhvan'ı, 'terör örgütü' ilan etti, müslüman kardeşler,

Başbakan Yardımcısı Hisam İsa, Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, İhvan ve Teşkilata bağlı oluşumların "ülke içinde ve dışında terör örgütü ilan edildiğini" ve üyeliği tespit edilen herkese cezai müeyyide uygulanacağını belirtti. Kararın ceza kanununun 86. maddesi uyarınca alındığını aktaran İsa, "İhvan hakkındaki bu kararın, terörle mücadele anlaşmasına bağlı olan Arap devletlerine de tebliğ edildiğini" ifade etti. Mısır'ın kuzeyindeki Dekahliye ilinin merkezi Mansura kentinde bulunan Dekahliye Emniyet Müdürlüğü'nü 24 Aralık'ta hedef alan saldırı sonrasında, Bakanlar Kurulu Sözcüsü Şerif Şevki, Başbakan Hazim Biblavi'nin, saldırıdan sorumlu tuttuğu İhvan'ı "terör örgütü" ilan ettiğini söylemişti.
Biblavi daha sonra özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Şüphesiz bu olayın arkasında olanlar, uygulayanlar ve teşvik edenler teröristlerdir ancak İhvan'ı terör örgütü olarak tanımlamakta aceleci davranıp, değerlendirme yapmak istemiyorum'' açıklamasında bulunmuştu. Sina Yarımadası'nda bulunan gruplardan Ensar Beyt el-Makdis adlı örgüt bugün internet üzerinden yaptığı açıklamayla saldırıyı üstlenmişti.
Bakanlar Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada ise, şu ifadeler kullanıldı: "24 Aralık 2013 Salı sabahı Dekahliye Emniyet Müdürlüğü binasını hedef alan, aralarında polislerin de olduğu 16 kişinin öldüğü, 130 kişinin yaralandığı İhvan'ın çirkin saldırısının ardından Mısır, bir ucundan diğerine sarsıldı. Eski Başbakanlardan Mahmud Fehmi en-Nukraşi'ye yapılan suikast, 40'lı yıllarda Temyiz Yargıcı Ahmed Hazendar'ın öldürülmesi, 70 ve 80'li yıllarda Şeyh ez-Zehebi ile eski Cumhurbaşkanı Enver Sedat'a yapılan suikastler, 2012'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki şiddet olayları ve bu son olay gösteriyor ki, İhvan hedeflerini gerçekleştirmek uğruna şiddeti bir araç olarak kullanmaya devam etmektedir."  
"İhvan'ın ülkeyi ve halkı teröre alet etmesine" izin verilmeyeceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Dini, ahlaki ve insani sınırları çiğneyen İhvan ve Teşkilata bağlı oluşumlar, ülke içinde ve dışında terör örgütü ilan edildi. Bundan böyle teşkilatı finanse eden, üyeliği tespit edilen, faaliyetlerine katılan, yazılı ya da sözlü propogandasını yapan herkese gerekli cezai müeyyede uygulanacaktır. Bu karar, terörle mücadele anlaşmasına bağlı olan Arap devletlerine de tebliğ edildi."  "İhvan'ın terör eylemlerine" karşı tedbir olarak kamu kurum ve kuruluşlarında polis teşkilatının görevlendirileceği aktarılan açıklamada, "Bu teşkilatın iç yüzü ve planlarınının farkında olan Mısır halkı, ordu ve polisden verilen kayıplara rağmen yol haritasının gerçekleşmesinden başka alternatif olmadığını da gayet iyi biliyor" ifadesi kullanıldı. Açıklamaya, "Özgür Mısır çok yaşa, büyük Mısır halkı çok yaşa. Mısır kalacak, terör gidecek" ifadeleriyle son verildi. Öte yandan Müslüman Kardeşler Teşkilatı Hukuk Komitesi, Bakanlar Kurulu kararını tanımadıklarını bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...