Tgrt Haber
11 Ocak 2014 11:47

Mısır yatırımcılarını geri çağırıyor

Siyasi kriz nedeniyle ekonomisi son 3 yılda yaklaşık 43 milyar dolar kayba uğrayan Mısır'da, hükümetin yerli ve yabancı yatırımcıları geri döndürmek için çalışma başlattığı bildirildi.

Mısır yatırımcılarını geri çağırıyor
mısır, yatırımcılarını, geri çağırıyor, mısır ekonomisi,

Siyasi kriz nedeniyle ekonomisi son 3 yılda yaklaşık 43 milyar dolar kayba uğrayan Mısır'da, hükümetin yerli ve yabancı yatırımcıları geri döndürmek için çalışma başlattığı bildirildi. Yatırım Bakanı Usame Salih, yurt dışından gelecek yabancı yatırımcılara yönelik 19 değişik teşvik paketi hazırladıklarını, söz konusu teşvikler sayesinde Birleşik Arap Emirlikleri'nin Damac ve El-Faddım şirketlerinin yatırım için Mısır'a geldiğini belirtti. Mısır Yatırım Bakanlığı'nın siyasi ve ekonomi geliştirme müdürü Muhammed Lütfi, yaptığı açıklamada, "Mısır’ın en büyük gayrimenkul geliştirme şirketlerinden Palm Hills'in müdürü Yasir Mansur ile en büyük seyahat acentesi Travco Seyahat'in müdürü Hamit eş-Şeyti gibi isimler, daha önce yatırımlarını kaydırdıkları Londra'dan geri döndü. Bu şirketlerin Mısır’a tekrar yatırım yapmaları son derece olumlu gelişme" dedi.
Lütfi, anayasa referandumunun olumlu sonuçlanması durumunda ülkeye güvenin artacağını ve ekonomide ciddi ilerleme olacağını öne sürerek, yıl sonu itibariyle ekonomideki büyüme oranını yüzde 4,5 civarında beklediklerini kaydetti. Mısır İşadamları Derneği'nin (EBA) ekonomiden sorumlu başkanı Muhammed Fehmi, yurt dışında bulunan Mısırlı iş adamlarını ülkeye geri döndürebilmek amacıyla pürüzlerin giderilebilmesine yönelik hükümet kanadıyla müzakereler yürüttüklerini ifade etti. Fehmi, "Bu sayede yerli yatırımcının da ülkeye tekrar geri dönmesinin önü açılacak" diye konuştu. İş adamları ile hükümet arasındaki ihtilafların giderileceği ve uzlaşma sağlanacağı konusunda umutlu olduğunu ifade eden Fehmi, anlaşmanın cari açığın kapanmasına da olumlu etkileri olacağını kaydetti. Bedr Yatırımcılar Derneği Başkanı Ala es-Safedi ise son üç yılda ülkedeki siyasi çalkantılar nedeniyle yaklaşık 43 milyar doların yurt dışına kaydırıldığını vurgulayarak, politik huzursuzluğun yol açtığı söz konusu para kaçışının Mısır ekonomisine büyük kayıplar verdiğini söyledi. Safedi, "yurt dışına çıkan yatırımcıların Mısır'a geri dönebilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması"için hükümete çağrıda bulundu. 25 Ocak devriminden sonra sanayici ve yatırımcıların karşılaştığı zorlukların giderilmesi gerektiğini dile getiren el-Abur kenti Yatırımcılar Derneği Başkanı Muhammed el-Murşidi ise "İş adamlarının karşılaştığı sorunları çözmek, eski ve yeni yatırımcıları ülkeye çekmek için yeni teşvik paketlerinin açılması gerektiğini" ifade etti. Yurt dışındaki bazı Mısırlı iş adamlarının ülkeye geri dönmesinin çok fazla anlamı olmadığını savunan analist Fethi Nur da "Esas olan ülkenin kaybettiği istikrar ve siyasi itibarın geri kazanılmasıdır. Mısır'a yeniden turistlerin gelmesinin sağlanması için teşvik ve iyileştirmelerin yapılması, iş adamlarının yatırımlarını geri getirmelerinden çok daha önemli" şeklinde konuştu. Mısır Merkez Bankası'nın geçen yılın sonunda açıkladığı raporda, 2012 yılına göre 2013'te turizm sektöründe yüzde 67,4 kayıp olduğu kaydedilmişti. Mısır'da Hüsnü Mubarek’in Ocak 2011'deki halk ayaklanmasıyla devrilmesinin ardından ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi göreve başlamıştı.
Mursi, cumhurbaşkanı seçilmesinden bir yıl sonra 3 Temmuz'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırıldı. Darbenin ardından ordunun Mursi destekçisi ve darbe karşıtlarına orantısız müdahalesinin istikrarsızlığa neden olduğu çatışma ortamı, güvenlik nedenleri ve politik huzursuzluk yerli ve yabancı yatırımcıların sermayelerini yurt dışına çıkarmasına, ülkede ekonomik krize ve para birimi cüneyhin değer kaybetmesine neden olmuştu. 1991- 2008 yılları arasında başlatılan özelleştirme işlemlerinin uzun sürmesi ve daha sonra 2011'deki halk ayaklanması nedeniyle yabancı sermayeli yatırımcıların ülkelerine geri dönmesi sonucu Mısır ekonomisinde büyük kayıplar meydana gelmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...