Tgrt Haber
14 Ocak 2014 14:27

Mısır'da referandum sürecine mizahi tenkit

Mısır'da askeri darbe sonrası referandum sürecinde yaşananlar, görevinden uzaklaştırılan Mursi karşıtı kimi yazarların da alaycı bir dille konuyu köşelerine taşımalarına neden oluyor.

Mısır'da referandum sürecine mizahi tenkit
mısır, referandum sürecine mizahi tenkit, mursi karşıtı yazarlar,

Ünlü komedyen Basim Yusuf, Şuruk Gazetesi'nde "İyi de niye yapıyorlar?" başlıklı anayasa referandumu konulu yazısında, yaşananları mizahi bir dille eleştiriyor. Darbe karşıtlarının sembolü ve mevcut yönetimin adeta "kabusu" gibi görülen "Rabia işareti"ne değinen Yusuf, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'yla (İhvan) hiç alakası olmayan bir çok arkadaşının sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki fotoğraflarının yerine sarı renkli "Rabia işareti"ni koyduklarını anlatıyor. Bazı zorlamaların ters tepeceğine işaret eden ve "Eee inattan küfür doğar" diyen Yusuf, "Ama merak etmeyin ben bunları teker teker güvenlik güçlerine ispiyonlamaya hazırım, şayet bundan bir istikrar gelecek ve ülkeyi ileriye götürecekse..." diye devam ediyor.
"Geçenlerde güvenlik güçlerinin Minya vilayetinde 4 öğrenciyi 'anayasaya hayır' afişlerini asarken, Kahire'de de bir başka öğrenci grubunun 'anayasaya hayır' içerikli bildirileri dağıtırken yakaladıklarını, okuduğumda içime bir ferahlık geldi" diyerek, söz konusu tutumla alay eden Yusuf, eleştirisini şöyle sürdürüyor: "İşin gerçeği bu durum demokratik ilerleyişimizde mükemmel bir atılım. Tüm televizyon kanalları anayasaya itiraz edeni hain ve casus olmakla suçlarken, nasıl olur da biri kalkıp 'anayasaya hayır' demeye cesaret edebilir?" "Hainlik listesinde yığılma olursa kafirlik hanesi açıktır her zaman" diye yazan ve bazı din adamlarının "İşte bu anayasa Allah ve Resulü'nün razı olacağı bir anayasadır" şeklindeki ifadelerine yer veren Yusuf, yine kimi din adamlarının "Bu anayasaya hayır diyen şer'an günahkardır" sözlerini hatırlatıyor. Bu tür sözleri çok duyduğunu aktaran Yusuf, referandum sürecinde selefi eğilimli "Nur Partisi"nin tutumunu eleştirerek, söz konusu partinin "görevini en mükemmel şekilde yerine getirdiğini yönetime her gelenin borusunu öttürdüğünü" savunuyor. Referanduma karşı çıkılmasına yönelik tutumla ilgili mizahi tenkitlerini sürdüren Yusuf, yazısına şöyle devam ediyor: "Benim anlamadığım şey demokrasiye çağırıyoruz sonra da 'hayır' diyenleri tutukluyoruz. Ne gerek vardı tüm bunlara referandum pusulalarına neden bir 'evet' bir de 'hayır' yazdık ki sadece 'evet' yazsaydık ya da iki haneye de 'evet' yazsaydık, 'avradım boş olsun ki' çok daha iyi olurdu." Mursi döneminde her hafta özel CBC Televizyonunda yayınlanan "El-Bernamec" programıyla yıldızı parlayan komedyen Basim Yusuf,  bu süreçte İhvan ve Mursi'ye yaptığı eleştirilerle "3 Temmuz askeri darbesi"ne halk düzeyinde güçlü bir zemin hazırlayanlardan biri olarak kabul ediliyor. Ancak Yusuf, darbe sonrasında yönetim ve Savunma Bakanı Sisi'ye yönelik ilk mizahi eleştirilerisinin ardından programına son verilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...