Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 May 2014 15:40

Mısır'daki darbe süreci Libya'da tekrarlanıyor

Trablus Büyükşehir Belediye Başkanı Bedri, Haftar’ın Bingazi’de ilan ettiği operasyonu, "Mısır'daki darbe sürecinin Libya'da tekrarlanmaya çalışıldığı" şeklinde değerlendirdi.

Mısır'daki darbe süreci Libya'da tekrarlanıyor
mısır, darbe, libya

Trablus Büyükşehir Belediye Başkanı ve Trablus Yerel Meclisi Başkanı Sadat Bedri, ülkedeki son gelişmeleri AA'ya değerlendirdi. Bedri, Libya'da emekli tuğgeneral Halife Haftar’ın başlattığı operasyonu, "Mısır'da sahneye konan darbe sürecinin bu ülkede de tekrarlanmaya çalışılması" şeklinde yorumladı. Devrimin ardından istikrarın sağlanamadığı Libya'da, son olarak emekli general Haftar, 16 Mayıs Cuma günü, Bingazi’deki “terör örgütlerini” ortadan kaldırma iddiasıyla bir operasyon başlattığını duyurmuş ve Haftar yanlıları ile yönetime bağlı güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanmıştı.
Daha sonra 18 Mayıs'ta başkent Trablus’a da sıçrayan çatışmalar, Zintan merkezli "İlk Sınır", Yıldırım ve "El-Ka'ka" tugayları gibi çeşitli milis gruplar, ülkenin geçici meclisi Milli Genel Kongre (MGK) binasına giden yolları keserek, binayı ateşe vermiş ve milletvekillerinin giriş ve çıkışlarına mani olmuştu. Bu olayların ardından güvenlik güçlerinin, Haftar yanlısı Zintanlı milis grupları meclisin bulunduğu bölgeden uzaklaştırdığı belirtildi. Çatışmalar Trablus Uluslararası Havalimanı yolu çevresinde devam etse de Haftar'ın darbe girişiminin püskürtüldüğü ifade ediliyor. Yeni bir darbe girişimi olarak değerlendirilen operasyonun ardından Haftar'la güçlerini birleştiren gruplar ile merkezi hükümet yanlısı milis güçler arasında zaman zaman yaşanan çatışmalara rağmen, Libya'da sokaklarında hayatın normal seyrinde devam ettiği gözleniyor.
Yeni hükümetin kurulmasının görüşüldüğü meclis oturumu esnasında söz konusu saldırıları gerçekleştiren Zintanlı milislerin,“İslami gruplar"ın aleyhinde olduğu ve Haftar’ın Libya Ulusal Ordusu (LUO) ile aynı anlayışı paylaştıkları yönündeki açıklaması, Mısır'da yaşanan darbe sürecindeki kutuplaşmayı hatırlattı. Haftar'la işbirliği yapan Zintan merkezli milis güçlerin merkezi yönetime darbe yapmak için kullandığı siyasal dil ile Mısır'da darbeyle yönetimden uzaklaştırılan Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na (İhvan) yönelik kullanılan dilin benzeşiyor oluşu dikkati çekiyor. Libya'da demokratik kurumlara yöneltilen tehdit içerikli açıklamalarda da "İhvan karşıtlığı" belirgin biçimde öne çıkıyor. Sadat Bedri, son süreci "Mısır'daki darbe sürecine benzer şekilde yoğun bir dezenformasyon işlevi gören Körfez sermayeli medya kuruluşlarının yaydığı bilgi kirliliği, darbe girişiminde bulunan güçleri abartılı biçimde güçlü gösterip psikolojik baskı oluşturmayı hedeflediği" şeklinde yorumluyor.
Özellikle Trablus'ta yaşanan karmaşada, MGK Başkanı ve Cumhurbaşkanı Nuri Ebu Sehmeyn ve çok sayıda milletvekilinin kaçırıldığı iddia edilmiş, bazı televizyon kanallarına telefonla bağlanan MGK Başkanı Ebu Sehmeyn ise kaçırıldığına dair haberleri yalanlamış ve güvenli bir yerde bulunduğunu ifade etmişti. Misratalı siyasetçi Abdurrahman Suveyhli’nin silahlı saldırıya maruz kaldığı ve Sadi Kaddafi’nin hapishaneden kaçırıldığı yönünde haberler de yayılmış fakat bu iddiaların da doğru olmadığı ortaya çıkmıştı. Öte yandan Trablus'ta yaşanan darbe girişiminde Sağlık Bakan Yardımcısı Hüseyin el-Recbani ve 10 milletvekili kaçırılmış, Başbakanlık binası kuşatılmış ve Dışişleri Bakanlığı tedbir amacıyla boşaltmıştı. Ayrıca, Başbakan Yardımcısı Abdusselam el-Kadı ile Adalet ve Kültür Bakanlarının toplantı yaptıkları sırada Spor Bakanlığı binasına da bir saldırı gerçekleştirilmişti. Çatışmalar esnasında ABD’nin Trablus Büyükelçiliğine mermi isabet etmiş, ABD’nin Trablus Büyükelçisi Deborah Johnes olaylar yaşanmadan önce dün Trablus’tan ayrılmıştı.
Darbe girişimi püskürtüldü

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...