Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Ocak 2014 07:11

Mısırlılardan referanduma 'ayakkabılı' protesto

Amerika'nın New York şehrinde yaşayan Mısır vatandaşları, ülkelerinde yapılacak anayasa referandumunu protesto etti.

Mısırlılardan referanduma 'ayakkabılı' protesto
abdt, amerika, new york, mısır, mısırlılar, referandum, ayakkabılı protesto,

Göstericiler, Mısır halkının oyunu hiçe saymış bir darbe yönetiminin yapacağı bir seçimi tanımadıklarını belirtirken, oy kullananlara, Arap kültüründe hakaret kabul edilen "ayakkabı" eylemiyle cevap verdi. New York 2. Cadde 59. Sokak’ta bulunan Mısır Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup darbe karşıtı Mısırlı, 14-15 Ocak’ta yapılacak anayasa referandumuna katılımı protesto etti. New York’ta yaşayan bazı Mısırlılar Başkonsolosluk binasına gelip referandum için oy kullanırken, caddenin karşısında toplanan diğer Mısırlı grup ise darbe karşıtı ve Mursi yanlısı sloganlar attı.
Darbe karşıtı göstericiler, "Mursi’yi destekliyoruz", "Darbeciler anayasa yapamaz" yazılı pankartlar ve "Seçilmiş" sloganıyla Mursi resimlerini taşırken, referandum için oy vermeye gelen karşıt grup ise Mursi hükümetine karşı darbe yapan General Sisi’nin resmini taşıdı. Bunun üzerine, Mursi yanlısı grup, Arap kültüründe güçlü bir aşağılama ve hakareti sembolize eden "ayakkabı tabanı gösterme" eylemi ile Sisi pankartı taşıyanlara tepki gösterdi. Karşılıklı sloganlar ve atışmalarla devam eden protestoya Mursi yanlılarının ayakkabı gösterisi damga vurgu. Demokratik haklarının hiçe sayılarak, asker tarafından yeni bir anayasanın referanduma sunulmasını protesto eden Mısırlılar, ayakkabılarını ellerine alıp, başlarının üzerine kaldırarak, Sisi destekçilerine, "Başımızdaki seçilmiş lider indirildi, ayaklar baş oldu" mesajı verdi. Göstericilerden Suzan Badr Bland, ''Biz daha önce, Şura Konseyi, Cumhurbaşkanı ve Mısır Anayasası için oy kullandık. Şimdi bizim oylarımızı hiçe sayıp darbe yapanların referandumunu da biz hiçe sayıyoruz, bu oylama illegaldir" dedi. Wael Hamza da ''Şimdi birileri önce seçilmiş cumhurbaşkanını alaşağı ediyor ve demokrasi perdesine sığınmak için yeniden seçim yapıyor, biz bunu kabul etmiyoruz'' ifadesini kullandı. Bir diğer protestocu Husain Ahmad da ''Yüzde 63’ün oyuyla seçilen bir yönetimi hiçe sayarak, yeniden bir referandum yapılmaya çalışılıyor. Bu seçime katılmıyoruz. Bu referandum ancak darbe destekçilerinin kararını yansıtacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...