Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Kasım 2015 10:34

Moskova'nın gıda oyunu

Ambargodan en az Türkiye kadar etkilenecek olan Rusya, TIR'ları gümrükte bekletiyor. Buna karşılık gıda ve tarım ürünlerinin alımının durdurulmasına yönelik resmi bildirim ise gelmedi.

Moskova'nın gıda oyunu
rusya,gıda oyunu,

Rusya'nın Türk mallarına ambargo uygulayacağına yönelik iddialar henüz resmi olarak netlik kazanmadı ancak Rus gümrük kapılarında ihraç ürünlerine nedensiz engeller çıkarılmaya başlandı. Türk TIR'larını herhangi bir gerekçe göstermeksizin gümrükte bekleten Rusya, gıda ve tarım ürünlerinin alımının durdurulmasına yönelik ise Türk makamlarına henüz resmi bir bildirimde bulunmadı. TIR'lar üç gündür gümrük kapılarında herhangi bir gerekçe gösterilmeden bekletilirken Rus yetkililer "Tüm ürünler tek tek aranacak" diyor. Türk ürünlerinin kara yoluyla ülkeye girişine izin verilmezken, Türk Ro-Ro gemileri de limanlara yanaştırılmıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Türkiye'ye yönelik bazı ekonomik tedbirler içeren yaptırım kararını imzaladı. 

RUSLAR DA ETKİLENİR 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya'nın Türk ürünlerine yönelik takındığı olumsuz tutumun, sadece Türk şirketlerine değil aynı zamanda Rus tüketicilere ve Rus çiftçilerine de ciddi zarar vereceğini belirtti. Türkiye Rusya'ya yıllık 1 milyar 270 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştiriyor ama aynı zamanda da Rusya'dan yılda 2 milyar 850 milyon dolarlık ithalat yapıyor. Bu nedenle olası bir ambargonun en az Türkiye kadar Rusya'yı da olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. 

ALTERNATİFİMİZ VAR 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar ise Türkiye'nin alternatif pazarlarının olduğunu söyleyerek "Ülkemiz, Avrupa'da geleneksel pazarlarını korumakla birlikte, Ortadoğu ve Afrika'ya da açıldı. Rusya zaten AB, ABD, Avustralya, Kanada ve Norveç'e ambargo uyguluyor. İhtiyacını Brezilya, Çin, Arjantin ve Türkiye'den sağlıyor. Diğer ülkelere yoğunlaşırsa maliyetleri yükselir" dedi. Rusya'ya yönelik tarım ve gıda ihracatında meyve ve sebzenin öne çıktığını anlatan Bayraktar, kış sezonuna girilmesi nedeniyle turunçgiller, çiçek ve sera ürünleri hariç ihracatın çok etkilenmeyeceğini vurguladı. Türkiye'nin ise Rusya'dan ağırlıklı olarak buğday ve ayçiçeği ithal ettiğini aktaran Bayraktar, "Bulgaristan ve Ukaryna'dan da aynı fiyata alabiliriz" dedi. 

'BEYAZ ET SEKTÖRÜ ETKİLENMEZ'
Rus uçağının düşürülmesinin ardından ilk gündeme gelen konu Rusya'nın "beyaz et" alımını durdurduğu iddiası olmuştu. Bu konuda da resmi bir karar alınmadığı öğrenilirken, söz konusu ambargonun ileride uygulanacak olması da Türk beyaz et sektörü tarafından "endişe verici" olarak yorumlanmadı. Çünkü beyaz et, Rusya'ya yönelik ihracatta son kalemler arasında yer alıyor. Türkiye'nin bir yıl içerisindeki beyaz et ihracatı 10 milyon dolar civarında olurken, genel ihracat rakamları içerisinde yüzde 1'lik dilimin altında kalıyor. Rusya'ya 10 ayda yapılan beyaz et ihracatının tek kalemde Irak'a yapıldığını belirten Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Müjdat Sezer, "Sektörü çok olumsuz etkileyecek bir durum olmaz ama yine de bu sorun umarız bir an evvel çözülür" dedi. (Sabah)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...