Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Kasım 2014 21:03

Mübarek hakkındaki beraat kararlarına protesto

Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Mübarek hakkında beraat kararı verilmesi ülkenin çeşitli kentlerinde protesto edilirken, Kahire'de güvenlik güçleri göstericilere müdahale etti.

Mübarek hakkındaki beraat kararlarına protesto

 Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bugün yargılandığı davalarda, hakkında beraat kararı verilmesi ülkenin çeşitli kentlerinde protesto edildi. 

Aralarında Dustur (Anayasa), Güçlü Mısır partileri ile Darbe Karşıtı Öğrenciler ve 6 Nisan hareketleri üyelerinin bulunduğu çok sayıda kişi, 25 Ocak devriminin sembolü Tahrir Meydanı'nın yaya ve araç trafiğine kapatılması nedeniyle Abdulmunim Riyad Meydanı'nda toplandı. Göstericiler Mübarek ve dönemin sembol isimleri aleyhinde slogan attı.

İskenderiye'nin Kleopatra bölgesinde de gençlik hareketlerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen ve tanınmış aktivist Mahinur el-Mısri'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda gösterici, Mübarek hakkında beraat kararı verilmesini protesto etti.

İsmailiyye ve Port Said'de düzenlenen gösterilerde ise "Mübarek'in devleti masum, ben suçluyum" yazılı pankartlar açıldı.

Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek, dönemin İçişleri Bakanı Habib Adli ve 6 yardımcısı hakkındaki davaların bugün yapılan duruşmalarından üçünde beraat, birinde zaman aşımı ve birinde de "hakkında dava açılamaz" kararı alınmıştı. 

Kahire'de göstericilere müdahale

Mısır güvenlik güçleri, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in beraat kararını protesto eden göstericilere müdahale etti.

Güvenlik güçleri, başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı çevresinde, Mübarek hakkında verilen beraat kararını protesto eden göstericilere göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahalede bulundu. 

Beraat kararının ardından sokağa çıkma çağrılarının yapıldığı ülkede, Tahrir Meydanı'nın bitişiğinde yer alan Abdulmunim Riyad Meydanı'na çok sayıda kişi akın etti. Güvenlik güçlerinin meydanın etrafının kuşatması üzerine göstericiler ara sokaklara dağıldı.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te gerçekleşen askeri darbenin ardından, mevcut yönetim 25 Ocak devriminin sembolü haline gelen Tahrir Meydanı'nda yönetim karşıtı herhangi bir gösteriye izin vermiyor.

Değişik tepkiler

Öte yandan, Mısırlılar, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in "göstericileri öldürmek" suçlamasıyla yargılandığı davadan beraat etmesine çeşitli tepkiler de veriyor.

Kahire'nin batısındaki Giza kentinde yapılan sokak ropörtajlarında, orta yaş grubundaki Mısırlılar, kararı uygun ve adil bulurken, gençlerin çoğunluğu karara karşı olduklarını ve yargının adil olmadığını ifade etti.

AA muhabirine konuşan orta yaş grubundan bir Mısırlı, "Bugün çıkan kararın yargı hükmü olduğunu düşünüyorum. Siyasal bir hüküm değil" dedi.

Bir başka Mısır vatandaşı da "Yargıç evrakları 4 kez okuduğunu söylüyor" diyerek kararın gelişigüzel alınmadığını savundu. Göstericileri kimin öldürdüğüne ilişkin soruya ise "Polis incelemelerine bakmak gerekir" yanıtını verdi.

Genç bir Mısır vatandaşı ise kararın adaletli olmadığını, insanların haklarını geri almadığını söyleyerek, "Şayet bunlar öldürmediyse göstericileri kim öldürdü?" sorusunu sordu. Aynı kişi, insanların sokaklara inip inmeyeceğine dair fikri sorulduğunda ise "İnsanlar artık yoruldu" yanıtını verdi.

Mübarek yanlısı olduğunu ifade eden kişi ise kararın 3 yıl önce alınması gerektiğini söyleyerek, "Halkın gösterilerde birbirini öldürdüğü, öylesine söylenmiş bir şey" yorumunu yaptı.

Mısırlı diğer bir genç ise "Mübarek'in toprağına kurban olsunlar" diyerek, "Halk birbirini hiçbir zaman öldürmez, 'İhvan öldürdü' deniyor ama Allah bilir" diye konuştu.

AA muhabirinin röportajına müdahale eden genç ise "Mübarek kararı yanlıştır. Bu karar ABD, Rusya, Fransa, İtalya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin istediği karardır" değerlendirmesinde bulundu.

Göstericileri öldürenlerin Mübarek, Adli ve yardımcıları olduğunu vurgulayan genç, karara verilecek tepkilere ilişkin "Daha bir şey görmediniz" şeklinde konuştu.

"Ben bu karardan memnun değilim" diyen başka bir genç de şunları kaydetti:

"Mısır’ın yargıçları adil değil. Şehitlerin hakkı alınmadı. Bugünkü karar sahte bir hükümdü. Göstericileri öldürenler Hüsnü, Adli ve yardımcılarıdır. İlk kez buradan başlayacak gösterilerde ben de olacağım hem de en önde."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...