Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Aralık 2014 18:18

Mursi Mansur'un yargılanmasını istedi

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Mursi, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mansur'un, "cumhurbaşkanlığı makamını gasp ettiği" için yargılanmasını istedi.

Mursi Mansur'un yargılanmasını istedi
mursi, mansur, yargılanma,

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, darbenin ardından sonra cumhurbaşkanlığı görevine getirilen Adli Mansur'un, "makamını gasp ettiği" gerekçesiyle yargılanmasını talep etti.  Başkent Kahire'de Mursi ve 130 kişinin yargılandığı "hapishaneler baskını" olarak bilinen davanın görülmesine devam edildi. Ülkede 25 Ocak 2011 devriminde yaşanan olaylar sırasında hapishaneden kaçmakla suçlanan Mursi, duruşmada yaptığı konuşmada, bunun söz konusu olmadığını belirterek, "Cumhurbaşkanlığına adaylığım sırasında bu konu gündeme getirildi. Tutuklandığım ve kaçtığım gerekçesiyle hakkımda dava açılmış ve adaylığımın düşmesi talep edilmişti. Ancak mahkeme, tutukluluk halimin kanunlara aykırı olduğu yönünde hükmetmişti" dedi.

Cumhurbaşkanlığı döneminde yargının kararlarına müdahil olmadığını vurgulayan Mursi, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlığım sırasında, İsmailiye Sulh Mahkemesi'nde görülen bu davaya uzaktan yakından herhangi bir müdahalem olmadı. O dönem seçim komitesi yetkilisi, 2011'deki tutukluluğumun hükümsüz olduğu yönünde şahitlik edebileceğini de söylemişti."

Mursi, dönemin ve mevcut darbe yönetiminin de İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim'in, o sıralar bir televizyon programına katılarak sarf ettiği, "Bakanlıkta Mursi'nin tutuklanmasına ilişkin herhangi bir evrak bulamadık" şeklindeki sözlerini de hatırlattı.

Mursi ayrıca Mansur'un, "cumhurbaşkanlığı makamını gasp ettiği" gerekçesiyle yargılanmasını da talep etti.

"Sisi ve Mansur da yargılanmalı"

Savunma Heyeti üyesi Muhammed ed-Demati de mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, "2012 Anayasası'nı askıya alarak, geçici cumhurbaşkanı ataması" sebebiyle yargılanması gerektiğini ve Mansur'un da sanıklar arasında yer almasını istedi. 

Mahkeme başkanı, "Ülkedeki istikrarsızlık halinin yargı kararlarını da etkilediğini" savunan Demati'ye "Bizi Allah'tan başka hiçbir şey etkileyemez" şeklinde tepki gösterdi.

Duruşma, sanıkların savunmalarının dinlenmesi için 27 Aralık'a ertelendi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur, 3 Temmuz 2013'te gerçekleşen darbenin ardından cumhurbaşkanlığı görevine getirilmiş, Haziran 2014'te yapılan seçimlerde Abdulfettah es-Sisi'nin cumhurbaşkanı olmasının ardından eski görevine dönmüştü.

Mısır'da "Vadi'n-Natrun Hapishanesi Olayı" olarak da bilinen davada, 106'sı firari ve 25''i tutuklu 131 sanık, 25 Ocak 2011'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasında, "11 hapishane ve karakola saldırarak, 3 subayı kaçırmak" suçlamalarıyla yargılanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...