Tgrt Haber
24 May 2021 09:10

Myanmar'da 40 asker öldürüldü

Myanmar'ın Kayah eyaletinde Myanmar ordusu ile askeri darbe karşıtı etnik silahlı grup ile arasında çıkan çatışmalarda 40 asker öldürüldü.

Myanmar'da 40 asker öldürüldü
Myanmar,,askeri darbe,,çatışma

1 Şubat darbesinin ardından protestocu siviller tarafından kurulan Karen Halk Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, dün eyaletin sınır kenti Şan-Kayah'ta PDF savaşçılarıyla Myanmar ordusu arasında gün boyu süren çatışmalar yaşandığı duyuruldu.

SİVİLLERİ KAÇIRMAYA KALKIŞTILAR

Şan-Kayah'taki bir mahallede bazı sivilleri kaçırmaya çalışan askerlere, PDF savaşçılarının ateşle karşılık verdiği belirtilen haberde, çıkan çatışmalarda Myanmar ordusundan 40 kişinin öldürüldüğü ifade edildi.

Haberde, çatışmalar sırasında Myanmar ordusunun canlı kalkan olarak kullandığı 27 yaşındaki bir gencin de öldüğü kaydedildi.

Haberde, PDF savaşçılarının kaybına dair bilgi verilmezken, Myanmar ordusu da dünkü çatışmalarda yaşanan can kayıplarını doğrulayan bir açıklamada bulunmadı.

12 POLİS İSYANCILARA KATILDI

Öte yandan Myanmar ordusuyla darbe karşıtı silahlı gruplar arasında yoğun çatışmaların yaşandığı Chin eyaletinde 12 polis memuru, darbe karşıtı isyancılara katıldı.

Darbenin ardından kurulan etnik silahlı gruplardan Chinland Savunma Kuvvetleri (CDF), yazılı açıklamasında, eyalete bağlı Kanpetlet şehrinde askeri yönetimin emrinde çalışmayı reddeden 12 polisin isyancılarla birlikte savaşmak için şehirdeki CDF birliklerine gittiği bildirildi.

Açıklamada, CDF'nin, aralarında bir komiser ve 2 onbaşının bulunduğu polislerin güvenliğinden sorumlu olduğu vurgulandı.

MYANMAR'DAKİ ASKERİ DARBE

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne dek 818 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...