Tgrt Haber
24 Kasım 2021 09:42

NASA, DART uzay aracını fırlattı! Görev: Asteroidi yok et

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Dünya’ya yönelen olası bir göktaşı felaketinden korumak için geliştirdiği DARK uzay aracını fırlattı. Yapılan bu deney ile asteroidin yönünü değiştirip değiştiremeyeceği test edilecek.

NASA, DART uzay aracını fırlattı! Görev: Asteroidi yok et
NASA,ABD,Asteroid

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), gezegenimizi savunması için geliştirilen DARK uzay aracını fırlattı. Kutu şeklindeki bir uzay sondası olan Çifte Asteroid Yönlendirme Testi (DART), kasıtlı olarak bir asteroide çarparak gelecekte herhangi bir tehlikede başarı oranı ölçülecek.

NASA, DART uzay aracını fırlattı! Görev: Asteroidi yok et

EKİM 2022'DE ASTEROİDE ULAŞACAK

DART'ın 11 milyon kilometrelik yolculuğun ardından Ekim 2022'de hedeflenene bölgeye ulaşması planlanıyor. NASA'nın planı kapsamında DART bu tarihte Didymos adlı daha büyük bir asteroidin yörüngesinde dönen küçük asteroid Dimorphos'a saatte 21 bin 700 km hızla çarpacak.

NASA, DART uzay aracını fırlattı! Görev: Asteroidi yok et

ÜÇ YIL SONRA SONUÇLARI GÖREBİLECEĞİZ

DART'ı uzaya Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX’in Falcon 9 roketi taşıyor. DART'ın başarılı olması durumunda tarihte ilk kez insanlık Güneş Sistemi'ndeki bir cismin dinamiklerini ölçülebilir bir şekilde değiştirmiş olacak. Çarpışmadan üç yıl sonra bölgeye ulaşacak olan Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Hera uydusu asteroide olanları yakından görüntüleyecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...