Tgrt Haber
11 Mart 2014 07:15

NATO jetleri Ukrayna sınırını izleyecek

NATO Ukrayna'daki krizi izlemek için Polonya ve Romanya'ya gözlem uçakları konuşlandıracak.

NATO jetleri Ukrayna sınırını izleyecek
nato,krizi izlemek için,polonya romanya,ujrayna krizi,

Bir ittifak sözcüsü dün uçuşlara yeşil ışık yakıldığını söyledi. Sözcü, "Tüm Awacs gözlem uçuşları yalnızca ittifak topraklarında yapılacak" dedi. NATO'nun kararı bu Pazar Ukrayna'nın Kırım bölgesinde Rusya'ya katılımın oylanacağı referandum öncesi Rusya'nın bölgedeki denetimini sağlamlaştırdığı bir dönemde alındı. Son olarak Rus birlikleri ve yerel milisler olduğu belirtilen silahlı kişiler Kırım'daki bir askeri hastaneyi ele geçirdi. Bölgenin başkenti Simferopol'daki hastaneye giren saldırganların personel ve 30 kadar hastayı tehdit ettiği belirtildi. Rusya yanlısı askerler aynı zamanda Kırım'daki Ukrayna askerlerini de kuşatma altında tutuyor. Moskova yönetimi askerlerinin kuşatmada yer aldığını resmen inkar ediyor ve hiçbir arma taşımayan bu silahlı kişileri Kırım'ın "öz savunma" güçleri olarak tanımlıyor. Kiev yönetimi, AB ve ABD Rusya'yı uluslararası hukuku ihlal ederek Ukrayna'yı işgal etmekle suçluyor.
Kırım referandumu
NATO gözlem uçuşlarının "ittifakın durumdan haberdar olma kabiliyetini geliştireceğini" söyledi. NATO geçen hafta da Rusya'yla tüm işbirliğini gözden geçireceğini ve Kiev'le yakınlaşma çabalarını arttıracağını bildirmişti. Kırım'daki BBC Muhabiri Christian Fraser, çok az direnişle karşılaşan Rusya yanlısı askerlerin adım adım Ukrayna'nın direnme kabiliyetini yok ettiğini söylüyor. Önceki gün Moskova yanlıları Sivastopol’da gösteri düzenleyen Ukrayna yanlılarını dövmüştü. Moskova yanlıları ayrıca ülkenin doğusundaki Luhansk kentindeki kamu binalarını ele geçirip, valiyi istifaya zorladı. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin daha önce Kırım yönetiminin 16 Mart'ta referandum yapma kararına destek vermişti. Putin, "Kırım'ın meşru makamlarının attığı adımlar uluslararası hukuk temelindedir" demişti. AB liderleri ve ABD Rus birlikleri Kırım'da kalmaya devam ederse Moskova'ya daha sert ambargolar uygulayacakları uyarısında bulunmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...