Tgrt Haber
17 Haziran 2015 02:25

NATO, 'Putin'in nükleer füze adımı tehlikeli'

NATO, Rusya lideri Putin'in, ülkesinin nükleer füze envanterine 40'dan fazla yeni nesil balistik füze ekleneceği yönündeki kararını kınadı.

NATO, 'Putin'in nükleer füze adımı tehlikeli'
nato, nato putin

Kubinka kentinde düzenlenen bir silah fuarında konuşan Putin, yeni füzelerin "Yeni füzeler en gelişmiş füze kalkanı sistemlerini dahi aşabilecek teknik donanıma sahip olacak" dedi. Putin'in açıklamaları NATO'nun Doğu Avrupa'daki askeri varlığın artırılması adımı üzerine geldi. ABD, NATO aracılığıyla Doğu Avrupa ülkelerine tank ve ağır silah gönderme kararı almıştı. Dün Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bir açıklamada ise bu girişimin 'tehlikeli sonuçlar' doğuracağı uyarısı gelmiş ve "Umarız aklıselim galip gelir ve Avrupa'da yeni bir askeri gerilimin önüne geçilir" denmişti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya'nın nükleer savaş tehdidi haksızdır. Bu, istikrar bozucudur ve tehlikelidir" dedi.
Stoltenberg, Putin'in açıklamasının, Rusya'nın genel olarak savunmaya, özel olarak da nükleer kapasitesine daha fazla yatırım yaptığının teyidi olduğunu söyledi. Stoltenberg, NATO'nun Doğu Avrupa'daki askeri varlığının artırılması adımıyla ilgili olaraksa, "NATO'nun, ittifakın doğu bölümünde yapmakta olduğu şey orantılıdır. Bu, savunma amaçlıdır ve uluslararası taahhütlerimizle tam olarak uyumludur" dedi.
Rusya ABD'nin kararını "Soğuk Savaş'tan bu yana alınan en agresif askeri karar" olarak nitelemişti.
ABD, NATO üyesi Polonya ve Baltık ülkelerinin talebi üzerine bölgedeki askeri varlığı güçlendirme kararı almıştı.
Özellikle Polonya'nın Ukrayna krizinin başlamasından bu yana NATO'dan yeteri kadar destek alamadığını söylüyordu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...