Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 May 2022 20:52 - Güncelleme : 16 May 2022 20:58

NATO üyesi olmak isteyen İsveç teröristlere ev sahipliği yaptı

NATO üyeliğine başvurmaya hazırlanan İsveç, terör örgütlerine verdiği destek nedeniyle Türkiye'den adaylık desteği alamadı. İskandinav ülkesi yaşanan gelişmelere karşın, YPG/PKK'nın uzantılarınca düzenlenen toplantıya ev sahipliği yaptı.

Editör: Anday Celayir / Kaynak: Anadolu Ajansı
İsveç söz konusu toplantılara alan açmaması için defaatle uyarıldı ancak İsveçli yetkililer gereken adımları atmadı.
İsveç,PKK,NATO
İsveç söz konusu toplantılara alan açmaması için defaatle uyarıldı ancak İsveçli yetkililer gereken adımları atmadı.

İsveç NATO üyeliğine başvuruya hazırlanıyor. Türkiye'nin teröre verdiği destek nedeniyle üyeliğine karşı çıktığı Kuzey Avrupa ülkesi, tartışmalara karşın teröristlerin gerçekleştirdiği toplantılara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

ABD VE İTALYA'DAN TERÖR TOPLANTISINA KATILIM

YPG/PKK'ya yakın internet sayfalarında yer alan paylaşımlara göre, YPG/PKK'nın sözde siyasi oluşumlarından SDC, İsveç Dışişleri Bakanlığı ve Olof Palme Merkezi himayesinde 14 Mayıs'ta Stockholm'de 'Üçüncü İstişare Forumu'nu' düzenledi.

Toplantıya, YPG/PKK'lıllar ve ABD ve İtalya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri çevrim içi katıldı.

Programda, Suriye'de terör örgütü YPG/PKK'nın işgal ettiği bölgelerde 'ademi merkezileştirmenin başarıya ulaştırılması önerilerinin tartışıldığı' kaydedildi. Bilgi ve görüşüne başvurduğu İsveç Dışişleri Bakanlığı ise herhangi bir cevap vermedi.

Söz konusu toplantının ikincisi geçen ay yine Stockholm'de yapılmıştı. Türk yetkililerden alınan bilgiye göre, İsveç söz konusu toplantılara alan açmaması için defaatle uyarıldı ancak İsveçli yetkililer gereken adımları atmadı.

ÖRGÜTÜN İSVEÇ'TEKİ RAHATLIĞI DİKKATİ ÇEKİYOR

Öte yandan, terör örgütü yandaşları ve temsilcilerinin İsveç'te hiçbir engelle karşılaşmadan yaptıkları faaliyetler göze çarpıyor. Bunlardan birinde, Ocak 2019'da İsveç'in Borlange kentinde, örgüt yandaşları bir alışveriş merkezinde propaganda yapmıştı.

Terörist başı Abdullah Öcalan'a destek amacıyla yapılan eylemde, terör örgütü yandaşlarının taşıdığı pankartlardan birinde silah sembolü yer almıştı.

PKK flaması ve terörist başının resimlerini taşıyan örgüt yandaşlarının bu eylemi, örgüte yakın sayfalarca "İsveç gençliğinden işgal eylemi" başlığıyla paylaşılmıştı.

İsveç güvenlik güçlerinin, terör örgütü paçavraları ve terörist başının resimlerini taşıyan örgüt yandaşlarına engel olmaması göze çarpmıştı.

İSVEÇ'İN NATO'YA ÜYELİĞİ 

Türkiye'ye karşı faaliyetler yürüten terör örgütlerine barınma imkanı sağlayan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği Ukrayna'daki savaş sonrası gündeme gelmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söz konusu iki İskandinav ülkesinin "terör gruplarının misafirhaneleri gibi" olduğunu ve "parlamentolarında da teröre destek verenler" bulunduğunu belirterek, bu iki ülkenin NATO üyelik tekliflerine itiraz etmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası konuya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'nin bu iki ülkenin PKK/YPG terör örgütleri ve mensuplarıyla yaptığı görüşmelerden ve İsveç'in yaptığı silah yardımlarından rahatsız olduğunu belirtmişti.

Bakan Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç'in, Türkiye'ye yönelik özellikle savunma sanayisi ihracat izinleri konusunda da kısıtlamaları devam ettirdiğini ve bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade etmişti.

İsveç hükümeti, NATO üyeliğini görüşmek için diplomatlardan oluşan bir heyeti Türkiye'ye göndermeye karar verdiğini açıklamıştı.

Finlandiya 15 Mayıs'ta üyelik için resmi başvuruda bulunduğunu açıklamıştı.

İsveç hükümeti ise bugün NATO üyeliğine başvuru kararı aldıklarını duyurmuştu. Türkiye'nin de aralarında olduğu 30 ülkenin yer aldığı NATO'ya üye alımları oy birliğiyle karara bağlanıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...