Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Haziran 2022 17:00 - Güncelleme : 29 Haziran 2022 17:26

Son dakika! NATO'dan İsveç ve Finlandiya'ya üyelik daveti

Son dakika haberi: NATO, İsveç ve Finlandiya'nın Madrid zirvesinde ittifak üyeliğine davet edildiği duyuruldu. Bildiri sonrası kameraların karşısına geçen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, mutabakatın bu kararın önünü açtığını belirterek Türkiye'ye teşekkür etti. Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda da önemli açıklamalarda bulundu.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
Son dakika! NATO'dan İsveç ve Finlandiya'ya üyelik daveti
NATO,İsveç,Finlandiya

NATO'dan yapılan açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın Madrid zirvesinde ittifak üyeliğine davet edildiği duyuruldu. NATO tarafından yayınlanan bildiride, “Finlandiya ve İsveç'in katılımı müttefikleri daha güvenli, NATO'yu daha güçlü ve Euro-Atlantik bölgesini daha güvenli hale getirecek” ifadelerine yer verildi.

BİLDİRİDE ÖNE ÇIKAN DİĞER MADDELER

Bildiride öne çıkan maddeler arasında, “Yeni bir Stratejik Konsept onayladık. Bu konsept, NATO'nun karşı karşıya olduğu güvenlik ortamını tanımlar, değerlerimizi yeniden teyit eder ve NATO'nun 360 derecelik bir yaklaşıma dayalı toplu savunmamızı sağlama konusundaki temel amacını ve en büyük sorumluluğunu açıklar. Ayrıca NATO'nun üç temel görevi olan kriz önleme ve yönetimi, işbirlikçi güvenliğini ortaya koymaktadır. Önümüzdeki yıllarda transatlantik dayanışma ruhu içinde çalışmalarımıza yön verecektir” yer aldı.

"MÜTABAKATIN SONUÇLANMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ"

Bildiride NATO'nun açık kapı politikasına bağlılığı yinelenerek, “Bugün Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya üye olmaya davet etmeye ve katılım protokollerini imzalamaya karar verdik. NATO'ya herhangi bir katılımda tüm müttefiklerin meşru güvenlik endişelerinin uygun şekilde ele alınması hayati önem taşımaktadır. Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında bu yöndeki üçlü mutabakatın sonuçlandırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Finlandiya ve İsveç'in katılımı onları daha güvenli, NATO'yu daha güçlü ve Avrupa-Atlantik bölgesini de daha güvenli hale getirecek. Finlandiya ve İsveç'in güvenliği, katılım süreci de dahil olmak üzere NATO için oldukça önemlidir” denildi.

STOLTENBERG: TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR EDİYORUM

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, karar sonrası kamerların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Türkiye-İsveç-Finlandiya arasındaki mutabakatın bu kararın önünü açtığını belirterek Türkiye'ye teşekkür etti. Stoltenberg, yapılan anlaşamanın Türkiye, NATO İsveç ve Finlandiya için iyi bir anlaşma olduğunu söyledi.

Rusya'nın savaşa bir an önce son vermesi gerekitğini söyleyen Stoltenberg, Rusya'nın büyük bir tehdit olduğunu söyledi. Ukrayna'nın adaylığı konusunda da açıklamalarda bulunan Stoltenberg, "Ukrayna’nın adaylığı konusunda kapımız açıktır" ifadelerini kullandı.

Stoltenberg'in açıklamalarından satır başları:

Liderlerimiz NATO’nun yeni stratejik konseptini kabul ettiler. Yeni konseptte Rusya tehdidine dikkat çekildi.

Finlandiya ve İsveç’i NATO üyeleri olarak davet etme kararı alındı. Türkiye-İsveç-Finlandiya arasındaki mutabakat bu kararın önünü açtı. Türkiye’ye teşekkür ediyorum. Bu Türkiye için iyi bir anlaşma, Finlandiya, İsveç ve NATO için iyi bir anlaşmadır.

"RUSYA SAVAŞA DERHAL SON VERMELİ"

Rusya bu savaşa derhal son vermeli, Ukrayna'dan çekilmelidir. Rusya en büyük tehdit.

"UKRAYNA'YA DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK"

Ek yardım paketleri açıklanıyor, Almanya, Norveç ve Hollanda gibi ülkeler çoktan duyuru yaptılar. Salondaki tüm liderler Zelenskiy'e yanında olacağız dedi. Ukrayna'ya desteğimiz devam edecek, diğer savaşlar gibi bu savaş da müzakere masasında sona erecektir.

"UKRAYNA'YA KAPIMIZ AÇIKTIR"

Ukrayna'nın kabul edeceği şartlarda anlaşma sağlanması gerekiyor. Müzakere masasında yapabilecekleri sahadaki gücüne bağlı, amacımız sahada her aşamada destek olmak. Ukrayna'nın adaylığı konusunda kapımız açık olacak."

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...