Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Nisan 2014 17:34

NATO'dan Rusya'yı kızdıracak bir hamle daha

NATO, Ukrayna'daki krizin bir sonucu olarak, Rusya'yı kızdıracak bir hamle daha yaptı. Baltık ülkeleri üzerinde İsveç, Finlandiya ve Amerikan uçaklarının uçuşlar yapacağı açıklandı.

NATO'dan Rusya'yı kızdıracak bir hamle daha
NATO, Ukrayna, rusya nato,

Rusya'nın Kırım'ı ilhakından bir ay sonra ABD ve NATO, Baltık bölgesindeki savaş uçaklarının sayısını üç katına çıkarttı. Bu hafta İsveçli, Finlandiyalı ve Amerikalı pilotlar Baltık üzerinde eğitim uçuşları yapacaklar. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Eğer Rusya, Ukrayna'ya daha fazla müdahale ederse bunu tarihi bir hata olarak tanımlamakta tereddüt etmem" dedi. NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Rasmussen, bu yönde bir adımın Rusya'nın uluslararası alanda daha fazla izole olması ve Batı dünyası ile Rusya arasındaki ilişkiler açısından geniş kapsamlı sonuçlar doğuracağını söyledi. Rasmussen, "Bu, devasa stratejik etkileri olan yanlış bir hesap olur" dedi. Askeri opsiyonların görüşülmediğini ve izlenmesi gereken doğru yolun siyasi ve diplomatik çözüm bulmak olduğuna inandıklarını söyleyen Rasmussen, "Durumu sakinleştirmek için Rusya'ya bir kez daha birliklerini çekmesini, uluslararası yükümlülüklerine uymasını ve Ukrayna hükümetiyle doğrudan, yapıcı bir diyaloğa girmesini ısrarla tavsiye ediyorum" diye konuştu. NATO dışişleri bakanlarının dün aldığı Rusya ile sivil ve askeri ilişkileri askıya alma kararı konusunda Rusya'dan doğrudan bir tepki gelmediğini ifade eden Rasmussen, "Gelen bazı sinyalleri, Rusya'nın eski Sovyet alanını kapsayan yeni bir Rus etki alanı oluşturma çabası içinde olduğu şeklinde yorumladığını" söyledi. Rasmussen, "Sanırım tüm yaşananlar bununla ilgili" dedi. Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı (SACEUR) General Philip Breedlove'ın bir gazeteye yaptığı açıklamada kullandığı, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgal kararı alması halinde hedefine 3-5 gün içinde hedefine ulaşabileceği" yönündeki ifadelerine katıldığını ve dile getirdiği endişeleri gerçekten paylaştığını belirtti. Rasmussen, "General Breedlove sadece alandaki gerçekleri tanımlamış ve alandaki gerçekleri tanımlama hakkına sahip olmasının yanı sıra bunu yapma yükümlülüğü var. Eğer Rusya samimi şekilde siyasi çözüm istiyorsa sanırım atması gereken ilk adım askeri durumu hafifletmek ve birliklerini çekmek olmalı" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...