Tgrt Haber
19 May 2022 16:40 - Güncelleme : 19 May 2022 17:16

Son dakika! NATO'dan Türkiye açıklaması: Sorunlar çözülür diyalog halindeyiz

Son dakika... NATO Genel Sekreteri Stoltenberg "NATO'da anlaşmazlık olması yeni değil, sorunlar çözülür, Türkiye ile de diyalog halindeyiz" açıklamasında bulundu.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Son dakika! NATO'dan Türkiye açıklaması: Sorunlar çözülür diyalog halindeyiz
nato,jens stoltenberg,finlandiya,isveç

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusu kararlarını açıklamalarının ardından tartışmalar başladı. Dünyanın gündemi haline gelen NATO kararlarına Rusya ve Türkiye'den tepkiler geldi. Türkiye, iki ülkenin üyeliğine terör bağlantıları nedeniyle sıcak bakmadığını vurguladı. Cumhurbaşkanı ERdoğan, ülkelerin heyetlerinin Ankara'yı ziyaret edeceklerini bildirmesinin ardından ''Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar'' diyerek olumlu düşüncede olmadığını belirtti. 

Son olarak NATO'dan ise sıcak bir mesaj geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ''sorunların çözülebileceğini'' belirtti. Stoltenberg, "NATO'daki fikir ayrılıklarına çözüm buluruz" derken, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması için hızlı karar çıkmalı" diye konuştu. Stoltenberg, "Türk yetkililerle iletişim halindeyiz" derken, “Türkiye gibi önemli bir müttefikimiz güvenlik endişelerini dile getirdiğinde bu konuda harekete geçmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

''KONUŞULARAK AŞILABİLİR''

Stoltenberg, NATO'nun 30 müttefiki arasında bazen farklılıklar olabildiğini ancak bunların konuşularak aşılabileceğini belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın katılımı konusunda Türkiye'nin yanı sıra tüm NATO üyeleriyle yakın temas içinde olduklarını vurgulayan Stoltenberg, "Türkiye'nin ifade ettiği endişeleri ele alıyoruz. Türkiye gibi önemli bir müttefik güvenlik endişelerini gündeme getirdiğinde bunu halletmenin tek yolu ortak bir zemin bulmak için oturup konuşmak." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, iki ülkenin NATO'ya katılmaları durumunda AB nüfusunun yüzde 96'sının NATO içinde olacağını belirterek, NATO ve AB'nin Batı Balkanlar, Ukrayna, siber güvenlik gibi konularda her zamankinden daha yakın iş birliği içinde olduğunu kaydetti.

Stoltenberg, "AB'nin savunma çabalarını memnuniyetle karşılıyorum. Doğru yönde yapılırsa bunlar hem NATO'yu hem de AB'yi güçlendirecektir." dedi.

FİNLANDİYA BAŞBAKANI'NDAN MESAJ

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, NATO'ya üye olma kararlarının kendileri açısından önemli olduğunu belirterek, "NATO üyesi olmak demek, Finlandiya saldırıya uğradığında müttefiklerin, Atlantik İttifakı'nın 5. maddesi uyarınca bizi savunmaya gelmesi demek. Tabii biz de böyle bir saldırı durumunda müttefiklere aynı şekilde yardım edeceğiz." dedi.

Bölgelerindeki diğer ülkelerden İsveç ve Norveç ile zaten yakın işbirliği içinde olduklarını kaydeden Marin, NATO'ya üye olunca kolektif güvenliklerinin ve savunma yeteneklerinin artacağını kaydetti.

''İYİ NİYETLE ÇÖZÜLEBİLİR''

Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliğine karşı çıktığı hatırlatılan Başbakan Marin, "Bu alanda, Türkiye ve diğer ülkelerle olan görüşmelerde sakin kalmanın ve soruları yanıtlayarak yanlış anlamaları düzeltmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Her sorun ve tartışma, iyi niyetle çözülebilir." ifadelerini kullandı.

Marin, İsveç'in NATO üyeliği kabul edilirse topraklarında nükleer silahlar ya da kalıcı üs istemediğine ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine, "Bu güncel bir tartışma değil, müzakerelerin bir parçası da değil. Bunlar ulusal düzeydeki kararlar. Biz istemezsek kimse bize nükleer silah ya da kalıcı üs için gelemeyecek. Bu konunun gündemde olmadığını düşünüyorum. Ben, Finlandiya'da NATO üssü ya da nükleer silah konuşlandırmak gibi bir çıkar dahi olduğunu düşünmüyorum." yorumunu yaptı.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...