Tgrt Haber
29 Nisan 2015 00:56

Nepal'de ölü sayısı '10 bine yükselebilir'

Nepal Başbakanı, 7,8 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 10 bine yükselebileceğini açıkladı.

Nepal'de ölü sayısı '10 bine yükselebilir'
nepal, deprem,

Nepal Başbakanı Sushil Koirala, Reuters'e yaptığı açıklamada, deprem felaketinde ölenlerin sayısının 10 bine ulaşabileceğini söyledi. Daha fazla uluslararası yardım talep eden Başbakan Koirala, acil olarak çadır ve ilaç ihtiyacı olduğunu belirtti. Depremden 8 milyon kişinin etkilendiğini açıklayan Birleşmiş Milletler ise temiz su, barınak, temizlik malzemeleri ve ilaca ihtiyaç olduğunu duyurdu. BM'den yapılan açıklamada "Deprem yoğunluğu haritasına dayanarak yaptığımız ilk belirlemelere göre, 39 bölgede 8 milyon kişi etkilendi. Bu insanlardan 11 bölgede yaşayan 2 milyon kişi ise daha çok etkilendi" ifadeleri kullanıldı. Nepal İçişleri Bakanlığı, ölü sayısının 4 bin 349'a yükseldiğini açıkladı. Yaralı sayısı ise 7 binden fazla.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF de acil ihtiyaç çağrısı yaptı. UNICEF'in Katmandu'daki Su, Temizlik ve Hijyen Koordinatörü Anu Gautham, normal zamanda bile temiz suya ihtiyacın olduğu Katmandu Vadisi'nde depremin ardından temiz suya erişimin gittikçe zorlaştığını vurguladı.

Kolera salgını uyarısı
Evleri yıkılan depremzedelerin sokaklarda ya da kamplarda kaldığını belirten Gautham, kamplarda kalma süresi uzadığı takdirde ishal, kolera gibi hastalıkların ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğu uyarısında bulundu.
Depremzedeler üç gecedir dışarda çadırlarda kalırken, Katmadu çevresine 21 farklı yardım kampı kuruldu. Dünya Gıda Programı da depremzedelere kamyonlarla yardım ulaştırmaya çalışırken, Dünya Sağlık Örgütü 40 bin kişiye tıbbi malzeme ulaştırdı.

Başkent Katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoğusundaki Lamjung'da Cumartesi günü yerel saatle 11.56'da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından orta büyüklükte çok sayıda artçı sarsıntı kaydedilmişti. 7,8 büyüklüğündeki deprem, ülkede 1934 yılında meydana gelen ve 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 8,1 büyüklüğündeki depremin ardından kaydedilen en şiddetli sarsıntı oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...