Tgrt Haber
29 May 2021 09:07

Netanyahu'ya yol göründü: Muhalefet koalisyon kuruyor

İsrail'de, muhalefet partileri Yesh Atid (Gelecek Var) ve Yamini koalisyon hükümeti kurmak üzere anlaştı. Uzun süredir koalisyon hükümetleriyle Başbakanlık görevini yürüten Netanyahu'nun, iktidarı sona erdi.

Netanyahu'ya yol göründü: Muhalefet koalisyon kuruyor
İsrail,Yesh Atid,Yamini

İsrail’de dört defa tekrarlanan seçimlere bir türlü kurulamayan hükümet krizi sonunda çözüldü. Başbakan Binyamin Netanyahu’ya karşı el sıkışan muhalefet partileri Yamina ile Yesh Atid, koalisyon hükümeti kuruyor. Koalisyon sonrası başbakanlık görevinden ayrılacak olan Netanyahu için yolsuzluk dosyaları nedeniyle zorlu bir sürecin başlaması bekleniyor.

NETANYAHU KOALİSYON KURAMADI

İsrail'de 23 Mart'ta düzenlenen 2 yıl içindeki 4’üncü erken genel seçimde, hiçbir partinin hükümeti kurmak için gerekli olan 61 milletvekili sayısına ulaşamaması üzerine Başbakan Binyamin Netanyahu, koalisyon hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.

HÜKÜMET 8 HAZİRAN'DA KURULACAK

Netanyahu’nun da hükümeti kurmakta başarısız olması üzerine Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, hükümeti kurma görevini muhalefet lideri Yair Lapid'e vermişti. İsrail medyasında yer alan bir haberde, Yesh Atid (Gelecek Var) ve Yamina partilerinin koalisyon hükümeti kurmak üzere anlaştığı iddia edildi.

Haberde, Yamina lideri Naftali Bennett’ın Yesh Atid lideri Lapid’e “ikisinin de başkanlık yapacağı bir koalisyon hükümeti kurmaya yönelik görüşmeler planladığını” söylediği iddiası yer aldı. Habere göre, Bennett, anlaşmayı önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyuracak ve hükümet 8 Haziran’da kuracak.

YARIN GECE AÇIKLAMA YAPILACAK

Haberde ayrıca, Bennett’ın Eylül 2023'te Lapid’e devretmeden önce koalisyon hükümeti kurulduktan sonraki ilk 2 yıl 3 ay Başbakan olarak görev yapacağı öne sürülerek, yarın veya pazar günü konuya ilişkin detayların netleşmesinin beklendiği belirtildi.

Yamina ve Bennett’tan söz konusu iddiaya ilişkin henüz bir açıklama gelmese de İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz yarın gece bir açıklama yapılacağını bildirdi.

Öte yandan Yesh Atid Başkanı ve muhalefet lideri Lapid, İşçi Partisi ile de koalisyon anlaşması imzalamış, çoğunluğu sağlamaya bir adım daha yaklaşmıştı.

NETANYAHU'NUN YOLSUZLUK DOSYASI

İsrail'de görevdeyken yargılanan ilk Başbakan olarak tarihe geçen Netanyahu, hakkındaki üç ayrı yolsuzluk dosyası nedeniyle yargılanıyor.

İsrail'de görevdeyken yargılanan ilk Başbakan olarak tarihe geçen Binyamin Netanyahu'nun yargılanmasının uzun sürmesi ancak değişen siyasi dengeler nedeniyle büyük bir ceza alması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...