Tgrt Haber
10 Eylül 2022 10:23 - Güncelleme : 10 Eylül 2022 10:32

New York'ta acil durum ilan edildi: Atık sularda çocuk felci virüsü var!

Amerika Birleşik Devletleri'nin New York eyaletinde atık sularda çocuk felci virüsüne rastlanmasının ardından eyalet genelinde acil durum ilan edildi.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
New York'ta acil durum ilan edildi: Atık sularda çocuk felci virüsü var!
new york,abd,çocuk felci

ABD’nin New York eyaletinde yer alan Rockland, Orange, Sullivan ve Nassau bölgelerindeki atık sularda çocuk felci virüsü tespit edildi. New York Valisi Kathy Hochul, virüsün halk arasında yayılma ihtimalinin yüksek olması üzerine çocuk felci aşılama oranını arttırmak amacıyla acil durum ilan edildiğini duyurdu. Eyalet sağlık yetkilileri çalışan, okula giden veya Orange, Rockland, Nassau, New York City ile Sullivan’ı ziyaret eden aşılanmamış kişilerin yüksek felç hastalığı riski altında olduğunu vurguladı.

New York Sağlık Müdürü Dr. Mary Bassett, aşılanmamış kişilerin derhal aşı olması çağrısında bulundu. Bassett, "New Yorklulara risk almama çağrısında bulunuyorum. Çocuk felci aşısı güvenli ve etkilidir" dedi.

Sağlık Bakanlığına göre aşılama oranı Rockland’da yüzde 60, Orange’da yüzde 58, Sullivan’da yüzde 62 ve Nassau’da yüzde 79 olurken, eyalet çapında ise bu oranın yaklaşık yüzde 79 olduğu belirtildi.

10 YILIN ARDINDAN İLK

Geçtiğimiz ay ABD’de sağlık yetkilileri, ülkede 10 yıl aradan sonra ilk kez bir çocuk felci vakası görüldüğünü açıklamıştı. New York'ta çocuk felcinin 'sessiz' yayılması, endişeleri artırıyor.  ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, New York'ta tespit edilen bir çocuk felci vakasının "buzdağının sadece en çok görünen kısmı" olduğunu ve "toplumda dolaşan yüzlerce vaka olması gerektiğini" açıkladı.

CDC'nin Ulusal Bağışıklama ve Solunum Hastalıkları Merkezi direktörü Dr. José Romero, çocuk felci olan kişilerin çoğunun semptom göstermediğini ve bu nedenle virüsü bilmeden yayabileceğini kaydetti.

ÇOCUK FELCİ NEDİR?

Çocuk felci ile enfekte olan yaklaşık 4 kişiden 3'ünde semptom gözükmüyor. Ancak bu kişiler CDC'ye göre virüsü başkalarına yayma yeteneğine sahip. Geri kalanların çoğunda, kolayca gözden kaçabilecek veya diğer hastalıklarla karıştırılabilecek boğaz ağrısı veya baş ağrısı gibi semptomlar bulunuyor. Ölüm oranı düşük olmakla beraber yaklaşık 200 enfekte insandan biri felç oluyor. Felç olanlardan birkaçı nefes alamadığı için hayatını kaybediyor.

AŞILAR YÜZDE 99 KORUYOR

1940'ların sonlarında, çocuk felci salgınları ABD'de yılda ortalama 35.000'den fazla insanı sakat bıraktı. 1955'te bir aşı kampanyası başladı ve vakalar hızla düştü. CDC'ye göre, aşılar bir çocuğu yüzde 99 oranında virüse karşı koruyor. 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...