Tgrt Haber
04 Ekim 2021 12:39

Son dakika! Nobel Tıp Ödülü sahibini buldu: David Julius ve Ardem Patapoutian

Son dakika haberi: Nobel Tıp Ödülü sahibini buldu. Ödülü David Julius ve Ardem Patapoutian kazandı. Bilim insanlarının sıcaklık ve dokunma reseptörlerinin keşfi nedeniyle ödülü kazandığı belirtildi.

Son dakika! Nobel Tıp Ödülü sahibini buldu: David Julius ve Ardem Patapoutian
nobel tıp ödülü,David Julius,Ardem Patapoutian

Dünyanın en prestijli ödülleri listesinde yer alan Nobel Tıp Ödülü'nün bu yılki sahipleri David Julius ve Ardem Patapoutian oldu.

Yeni tip koronavirüs aşısının geliştiricisi olan Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in alması beklenen ödülü kazanan bilim insanlarının sıcaklık ve dokunma reseptörlerini keşfetmesi sebebiyle ödülü almaya hak kazandığı belirtildi.

DAVID JULIUS KİMDİR?

4 Kasım 1955'te Amerika'da doğan 65 yaşındaki bilim insanı, ağrı duyusunun moleküler mekanizmaları üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Amerikalı bir fizyologdur. San Francisco'daki California Üniversitesi'nde profesör olan Julius, Yaşam Bilimleri ve Tıp alanında 2010 Shaw Ödülü'nü ve Yaşam Bilimlerinde 2020 Atılım Ödülü'nü kazandı.

2021'de Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görüldü.

David Julius

 

ARDEM PATAPOUTİAN KİMDİR?

1967 yılında Lübnan'da doğan 54 yaşındaki Ermeni-Amerikan moleküler biyolog ve nörobilimadamı Patapoutian,1986'da Amerika Birleşik Devletleri'ne göç ederek bilimsel çalışmalarını burada sürdürdü. 2014'ten beri Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde (HHMI) araştırmacı olarak çalışmaktadır.

2016'dan beri Amerikan Bilim İlerleme Derneği'nin üyesi, 2017'den beri Ulusal Bilimler Akademisi'nin ve 2020'den beri Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'nin üyesidir. 

Patapoutian, 2017'de W. Alden Spencer Ödülü, 2019'da Rosenstiel Ödülü, 2020'de Kavli Nörobilim Ödülü ve BBVA Foundation Frontiers of Knowledge Ödülü'nün sahibi oldu.

2021'de ise sıcaklık ve dokunma reseptörlerini keşfettikleri için David Julius ile birlikte Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü'ne layık görüldü.

 Ardem Patapoutian

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...