Tgrt Haber
02 Temmuz 2022 11:06 - Güncelleme : 02 Temmuz 2022 11:19

Norveç, Danimarka, Fransa, İrlanda… Türklere kapılar açıldı! Anlaşma TBMM’ye sunuldu

Türk vatandaşlarının Norveç, ABD, Danimarka, Fransa, İtalya, Japonya, Hollanda, Büyük Britanya, İrlanda, İngiliz Denizaşırı Dominyonları ve İsveç’e yerleşmesine olanak sağlayan Spitsbergen Anlaşması, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Editör: Berna Akkaya / Kaynak: Haber Global
Norveç, Danimarka, Fransa, İrlanda… Türklere kapılar açıldı! Anlaşma TBMM’ye sunuldu
,,

Spitsbergen (Svalbard) takımadaları ile kara sularında mülk edinme, ikamet etme ve balıkçılık yapılmasına imkan tanıyan Spitsbergen Anlaşması’na Türkiye de taraf oluyor. Türkiye, Norveç, ABD, Danimarka, Fransa, İtalya, Japonya, Hollanda, Büyük Britanya, İrlanda, İngiliz Denizaşırı Dominyonları ve İsveç arasında 9 Şubat 1920’de imzalanan anlaşmanın TBMM Başkanlığı'nda kabul edilmesi durumunda Türkler, Kuzey Kutbu'nda ev alıp balıkçılık yapabilecek.

NORVEÇ EGEMENLİĞİNDE İKAMET VE AVLANMA HAKKI

Meclis Başkanı Mustafa Şentop imzası ile TBMM Başkanlığına sunulan 102 yıllık uluslararası anlaşmanın gerekçesinde, Spitsbergen (Svalbard) Takımadalarına ilişkin bazı düzenlemeler getiren Antlaşma’nın 9 Şubat 1920 tarihinde Paris'te imzalandığı hatırlatıldı. Söz konusu anlaşmanın TBMM’de kabul edilmesi durumunda, Türk vatandaşları; Kuzey Kutup Noktasına sadece bin kilometre mesafede yer alan ve Norveç egemenliğindeki Spitsbergen Takımadaları ve karasularında mülk edinme ve oturma hakkı elde edebilecek, balıkçılık ve avlanma yapabilecek.

Norveç, Danimarka, Fransa, İrlanda… Türklere kapılar açıldı! Anlaşma TBMM’ye sunuldu

BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE EĞİTİM İMKANI

Türk şirketleri denizcilik, endüstri, madencilik ve ticaret alanlarında faaliyette bulunabilecek, bilim insanları kurulacak Türk Bilim İstasyonunda bilimsel araştırma yapma ve Türk öğrencileri Svalbard Üniversitesinde eğitim alma imkânına sahip olabilecek.

Öte yandan, anlaşma ile son yıllarda gerek Antarktika gerek Arktik'e yönelik başarılı bilim seferleri düzenleyen ve Antarktika'da Horseshoe Adasında geçici bilim üssü kuran Türkiye Cumhuriyeti’nin, bu anlaşmaya katılması ile Kuzey Kutup Bölgesine yönelik ilgisini tüm dünya nezdinde daha da somutlaştırmış olacağına dikkat çekildi.

Kaynak: Haber Global
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Fırat GÜLÇİMEN 2 Temmuz 2022 22:45

Ben gelebilirim

Sonraki Haber Yükleniyor...