Tgrt Haber
09 Eylül 2014 19:40

Norveç mahkum 'ihraç edecek'

Norveç hükümeti, hapishanelerdeki mahkûm yoğunluğunu azaltmak ve gerekli tadilat işlerini yapabilmek için mahkûmların bir kısmını Hollanda'daki hapishanelere göndermeyi planlıyor.

Norveç mahkum 'ihraç edecek'

 İki ülke arasında yapılan görüşmeler sonucunda 300 kadar mahkûmun nakledilmesi düşünülüyor. Bu mahkûmlarla Hollandalı gardiyanlar ilgilenirken, hapishanenin yöneticisi Norveçli olacak.

Ülkedeki hapsetme oranları oldukça düşük olsa da, şu anda 1300 kişi cezasını çekmek üzere hapiste yer boşalması için sıra bekliyor.

Öte yandan, ülkede hapishanelerin tadilattan ve yenilemeden geçmesi gerekiyor ve bu işlemler sırasında bazı cezaevlerinin geçici olarak kapanması söz konusu olabilir.

Hollanda'da ise 2008'den bu yana mahpus sayısı düşüş eğiliminde.

Önümüzdeki yıldan itibaren yapılacak olan nakillerde, güvenlik tehdidi oluşturan mahpuslar yer almayacak. Herhangi bir Norveçli mahpusun ise Hollanda toprağından çıkarılması söz konusu olmayacak.

Ancak iki ülke arasındaki anlaşma henüz tamamlanmış değil. Mahpusların Norveç'te yaşayan yakınlarının ne sıklıkta ziyaret gerçekleştirebilecekleri gibi bazı ayrıntıların karara bağlanması gerekiyor.

Hollanda hali hazırda ülkenin güneyindeki bir hapishanede Belçika'dan nakledilen mahpusları tutuyor. İki ülke arasındaki anlaşma 2009'da imzalandı.

5 milyon nüfusa sahip Norveç'te hapse girme oranı 100 bin kişide 72. Bu rakam ABD'deki oranının onda biri. Ülkede yeniden suç işleme oranı ise yüzde 20 ile dünyadaki en düşüklerden biri.

Norveç, şiddet eğilimi olmayan mahpusları çalışabildikleri, dolaşabildikleri, yapıcılıklarını kullanmalarına izin veren ve rehabilitasyona odaklanabildikleri açık hapishanelerde tutuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...