Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Ocak 2020 03:54

'Nükleer anlaşmanın yerine ‘Trump anlaşması’ yapalım'

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İran’la nükleer anlaşmayı ABD Başkanı Donald Trump’ın isteklerini karşılayacak bir anlaşmayla değiştirme çağrısı yaptı.

'Nükleer anlaşmanın yerine ‘Trump anlaşması’ yapalım'
ingiltere,,haberler,,trump

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC’ye konuşan Johnson, anlaşmanın Trump’ın gözünde “kusurlu olduğunu” iddia ederek “Gelin anlaşmayı değiştirmek için birlikte çalışalım ve yerine bir Trump anlaşması koyalım” dedi. “Baskı altına gireceğiz. Herkes ‘Bu nükleer anlaşmadan kurtulun’ diyecek. Trump da bunu istiyor, bu anlaşmadan kurtulmayı” ifadelerini kullanan Johnson “Amerikalı dostlarımıza mesajım şu: İranlıların nükleer silah elde etmesinin önüne bir şekilde geçmemiz lazım, anlaşma da bunu yapıyor, ama eğer bu anlaşmadan kurtulacaksak, o zaman yerine koyacak bir şeye ihtiyacımız olacak.
Röportajın ardından BBC’ye açıklama yapan Başbakanlık kaynakları ise İngiltere’nin anlaşma konusundaki tutumunun değişmediğini ve Johnson’ın sözlerinin bu tutumla çelişmediğini bildirdi. İngiltere “E3” grubu olarak Almanya ve Fransa’yla hareket etmiş ve İran’la nükleer anlaşmaya bağlı olduğunu açıklamıştı. İran ile Çin, Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) arasında 2015’te Tahran’ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı. Ancak Trump’ın göreve gelmesinin ardından Washington, anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran’a yeniden müeyyide uygulamaya başlamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...