Tgrt Haber
03 Mart 2014 15:56

Nuland, Rusya'ya seslendi 'bölgeden güçlerinizi çekin'

Nuland, Rusya'yı, doğru seçim yapmaya, güçlerini bölgeden çekmeye davet ederek, 'Uluslararası hukukun çiğnenmesini reddediyoruz' dedi.

Nuland, Rusya'ya seslendi 'bölgeden güçlerinizi çekin'
Nuland, Rusya'ya seslend, rusya'ya uyarı, rusya'ya güçlerinizi çekin çağrısı,

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini belirterek, "Rusya'yı, doğru seçim yapmaya, güçlerini bölgeden çekmeye, Kırım'a ve Ukrayna'nın doğusuna uluslararası gözlemcilerin girmesini desteklemeye ve komşuları ile gerçek ve yapıcı diyaloğa girmeye davet ediyoruz" dedi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Konseyi, Ukrayna krizini değerlendirmek üzere Viyana'da özel bir toplantı düzenledi. AGİT Dönem Başkanlığı Ukrayna Özel Temsilcisi Büyükelçi Tim Guldimann, Ukrayna'ya yaptığı ziyaret ve görüşmelerle ilgili katılımcı ülke temsilcilerine bilgi verdi. Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini vurgulanan toplantıda, 25 Mayıs'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin güvenli bir şekilde yapılabilmesi için bölgeye gözlemcilerin gönderilmesi tartışıldı.
Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland, burada yaptığı konuşmada, Başkan Barack Obama'nın Rusya'nın bölgeye askeri birlik göndermesini güçlü bir şekilde kınadığını hatırlatarak, Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini söyledi. "Uluslararası hukukun çiğnenmesini reddediyoruz" diyen Nuland, Rusya'yı uluslararası hukuk, Helsinki Nihai Senedi ve Ukrayna ile yaptığı anlaşmalara sadık kalmaya davet etti.  Ukrayna halkı ve azınlıkları ilgilendiren bütün sorunların çözümünün serbest ve adil seçimlerden geçtiğini vurgulayan Nuland, "Rusya'yı, doğru seçim yapmaya, güçlerini bölgeden çekmeye, Kırım'a ve Ukrayna'nın doğusuna uluslararası gözlemcilerin girmesini desteklemeye ve komşuları ile gerçek ve yapıcı diyaloğa girmeye davet ediyoruz" diye konuştu. AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komisyonu üyelerinin şu anda Ukrayna'da bulunduğunu aktaran Nuland, en kısa zamanda AGİT gözlemcilerinin bölgeye gideceğini, bu konuda konsensüs bulunduğunu söyledi. Nuland, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yarın Ukrayna'da olacağını ve ABD'nin Ukrayna'ya desteğini dünyaya ileteceğini sözlerine ekledi.
Toplantıda söz alan Ukrayna AGİT Daimi Temsilcisi İhor Prokopchuk, Rusya'nın Ukrayna sınırına asker göndererek, bölgesel ve küresel güvenliği tehlikeye attığını savundu. Ukrayna'da serbest ve adil seçimlerin yapılabilmesi için tehdit ve baskılara son verilmesi gerektiğini ifade eden Prokopchuk, "Rusya'nın askerlerini sınıra göndermesi ve savaş durumuna getirmesi, hem Avrupa hem de uluslararası güvenliğe yönelik tehdittir" dedi.
Rusya Federasyonu AGİT Daimi Temsilcisi Büyükelçi Andrei Kelin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya gözlemci veya misyon göndermenin doğru olmayacağına inandıklarını söyledi. Ukrayna için bir temas grubu kurulmasının ciddi bir adım olacağını düşündüklerini belirten Kelin, sorunların çözümünde uygulanacak uluslararası girişimleri desteklemeye hazır olduklarını ifade etti. Rusya'nın Ukrayna sınırına asker göndermesinin Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmalara dayandığını ve bölgede 15 milyonun üzerinde Rusça konuşan kişi bulunduğunu ifade eden Kelin, "Biz, Rusça konuşan bu insanların hakları ve hayatlarının tehdit altında olmamasını sağlamak zorundayız" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...