Tgrt Haber
08 Ocak 2022 11:55

Nazarbayev'in sözcüsü konuştu! 'Ülkeyi terk etti' iddiasına net cevap

Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in yaşanan şiddet olayları nedeniyle ülkeyi terk ettiği yönündeki iddialar yalanlandı.

Nazarbayev'in sözcüsü konuştu! 'Ülkeyi terk etti' iddiasına net cevap
Nursultan Nazarbayev,Kazakistan şiddet olayları

Şiddet olaylarının ve protestoların yaşandığı Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in ülkesini terk ettiği yönündeki iddialar yalanlandı. Nazarbayev'in sözcüsü Aydos Ukibay, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Nazarbayev'in ülkesini terk etmediğini ve başkent Nur Sultan'da bulunduğunu belirtti. Nazarbayev'in bir dizi istişare toplantıları gerçekleştirdiğinin belirtildiği açıklamada, Ayrıca Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile doğrudan temas halinde olduğu bildirdi.

Nazarbayev'in dost ülkelerin liderleriyle telefon görüşmeleri yaptığını kaydeden Ukibay, Nazarbayev’in mevcut sorunların üstesinden gelmek ve ülkenin bütünlüğünü sağlamak için halka Cumhurbaşkanı Tokayev'in etrafında birleşme çağrısında bulunduğunu kaydetti.

Kazakistan'ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in eski danışmanı Yermuhammet Yertysbayev ise ülkedeki protesto gösterilerinin amacının, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'i devirmek olduğunu iddia ederek "Bu protestolar en yüksek makamlardaki ve özellikle kolluk kuvvetlerindeki hainler destek vermese imkansızdı." dedi.

Yertysbayev, Kazakistan televizyonu Habar-24'e yaptığı açıklamada, ülkenin çeşitli bölgelerinde yıllardır eğitim kamplarının bulunduğunu söyledi. 

DAĞLARDA KURULAN KAMPLARA SESSİZ KALDILAR

Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi'nin ülkede faaliyet gösteren çeşitli grupları zaman zaman etkisiz hale getirdiğini anlatan Yertysbayev, "Ulusal Güvenlik Komitesi, dağlarda kurulan çok sayıda eğitim kampına ise sessiz kaldı. Bu, devlete karşı korkunç bir suçtur." diye konuştu.

Nazarbayev'in sözcüsü konuştu! 'Ülkeyi terk etti' iddiasına net cevap

Ülkenin çeşitli şehirlerinde düzenlenen protesto gösterilerine devletin üst kademelerinden destek verildiği iddiasında bulunan Yertysbayev, "Bu protestolar en yüksek makamlardaki ve özellikle kolluk kuvvetlerindeki hainler destek vermese imkansızdı." dedi.

Protestocuların, Almatı Havalimanı'na yönelik saldırılarından 40 dakika önce tüm güvenlik birimlerinin bölgeden çekilmesine yönelik talimat verildiğini iddia eden Yertysbayev, "Ülkenin en çok korunan binası Ulusal Güvenlik Komitesi'nin, teröristler tarafından kolayca ele geçirilmesini aklınız alıyor mu? Bu, ancak ülkenin ulusal güvenliğinden sorumlu kişilerin olaya göz yummasıyla gerçekleşebilirdi. Benim görüşüme göre, bir zamanlar Ukrayna'da yapılanları yapmak için Tokayev'i iktidardan uzaklaştırmayı hedefliyorlardı." ifadelerini kullandı.

Suçlamaların odağında bulunan Kazakistan’ın eski Ulusal Güvenlik Komite Başkanı Karim Masimov önce görevden uzaklaştırılmış, sonra da 'vatana ihanet'ten gözaltına alınmıştı. 

NE OLMUŞTU? 

Kazakistan'da 2 Ocak'ta doğalgaz ve akaryakıta gelen zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle protestolar başlatıldı. Ülkenin geneline yayılan protestolarda göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Özellikle Almatı’da polis araçlarını ateşe veren ve devlet binalarına giren protestoculara, güvenlik güçleri ses bombası ile müdahale etti. Protestoların yayılması sonucu ülke genelinde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan hükümeti sorumlu tutarak istifasını kabul etti. Ardından göstericilerin kamu binalarını işgal etmesi ve silah kullanması nedeniyle Nur Sultan yönetimi güvenlik güçlerine “vur” emri verdi. 

Kazakistan'da güvenlik güçlerinin operasyonu yoğun olarak Almatı şehrinde sürüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...