Tgrt Haber
28 Mart 2014 09:10

Obama, 'IMF ile Ukrayna’nın anlaşması önemli bir adım'

Obama, Uluslararası Para Fonu ile Ukrayna’nın 14 ile 18 milyar dolarlık kredi diliminde anlaşmasını önemli bir adım olarak niteledi.

Obama, 'IMF ile Ukrayna’nın anlaşması önemli bir adım'
obama,IMF,ukrayna,'IMF ile Ukrayna’nın anlaşması

Vatikan ve İtalya’ya resmi ziyaret düzenleyen ABD Başkanı Barack Obama, temaslarının son durağında İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile devlet konukevi Villa Madama’da bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen ikili, Ukrayna’daki son gelişmeleri de ele aldı. Basın toplantısında Ukrayna’da yaşanan son gelişmeler ve Rusya’ya yönelik yaptırımlara ilişkin sorulara ABD Başkanı, “Hem ekonomik istikrar hem de seçimlere öngörüldüğü gibi gidilmesi için Ukrayna’yı desteklemek konusunda ne yapabiliyorsak onu yapacağız” dedi. Obama, bu noktada, IMF ile Ukrayna’nın bugün anlaştığına dikkati çekerek, “IMF ile Ukrayna’nın anlaşması önemli bir adım ve dünyanın Kiev’in yanında durduğuna dair somut bir işaret” diye konuştu. ABD Başkanı, ekonomik anlamda destek sunacak paketin Kiev’in ve Ukraynalıların ihtiyacına cevap vereceğini belirtti.
Obama, Ukrayna’nın yapısal reformlara ihtiyacı olduğunu, komşusu Polonya’yı izlemesi durumunda onlar gibi inanılmaz bir büyüme elde edebileceğini vurguladı. Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların Amerikalı ve Avrupalı şirketleri nasıl etkileyeceği yönündeki soruya Başkan Obama, “Rusya’ya yönelik yaptırımlar, Amerikalı ve İtalyan şirketleri minimum oranda etkileyecek, Rusya’yı ise daha çok etkileyecek nitelikte olacak. Umarım Rusya, Ukrayna krizinin çözümünde barışçıldan yana olur” yanıtını verdi. Yaptırımlar için her alanın ve sektörün incelemesini yaptıklarını aktaran Barack Obama, “Soğuk Savaş” döneminde olmadıklarının altını çizdi. İtalya Başbakanı Matteo Renzi de Ukrayna ve Rusya bağlamında, “Ukrayna krizi çok kötü bir durumu tasvir ediyor ama AB ve ABD’nin reaksiyonu tek bir ses” dedi. Ukrayna krizi temelinde İtalya’nın herhangi bir ekonomik değerlendirmesinin olmadığını dile getiren Renzi, Ukrayna-Rusya konuları karşısında ülkesinin takındığı tavrın doğal ekonomik hesaplar ışığında yapılmadığını söyledi. Renzi, bir enerji kriziyle karşı karşıya kalmaları durumunda bununla yüzleşebilecek kaynaklarının olduğunu kaydetti.
Basın toplantısında Papa Franciscus ile görüşmesinin detayları da sorulan ABD Başkanı Barack Obama, Katolik aleminin ruhani liderini ülkesine davet ettiğini açıklayarak, “ABD’de insanlar onu görme mutluluğundan kendilerinden geçebilir” dedi.
Papa ile çatışmalar, dünya barışını sağlamadaki zorluklar, Ortadoğu, Suriye, Lübnan ve Hristiyanların uğradığı zulümleri konuştuklarını dile getiren Obama, ruhani lidere duyduğu hayranlığı, “Dünya sorunları karşısında insanların gözünü açma kapasitesine sahip” ifadesiyle aktardı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...